ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία: 8.000 πρόσφυγες μπήκαν στη χώρα παράνομα μέσα σ' ένα βράδυ

Σλοβενία: 8.000 πρόσφυγες μπήκαν στη χώρα παράνομα μέσα σ' ένα βράδυ

Η Αστυνομία της Σλοβενίας ανακοίνωσε την Τρίτη (20/10) ότι το προηγούμενο βράδυ, εισήλθαν στα εδάφη της χώρας περίπου 8.000 πρόσφυγες, μέρος των οποίων πέρασε παράνομα τα σύνορα από περιοχές όπου δεν υπάρχει επίσημη διάβαση.

Σήμερα αναμένεται να διεξαχθεί στη Σλοβενική Βουλή ψηφοφορία για σχέδιο νόμου που προβλέπει την αποστολή σε μεθοριακές διαβάσεις μελών των ενόπλων δυνάμεων οι οποίες θα βοηθήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα, όπου καταφθάνουν χιλιάδες πρόσφυγες από την Κροατία, μετά την απόφαση της Ουγγαρίας να κλείσει τα σύνορά της στις περιοχές αυτές.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, κοντά στη συνοριακή διάβαση Ρίγκοντσε, η σλοβενική αστυνομία εντόπισε 2.000 πρόσφυγες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο κέντρο υποδοχής στο Μπρέζιτσε, όπου βρίσκονται προς το παρόν 3.300 άτομα.

Την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της χώρας συζήτησε σε έκτακτη σύσκεψή της η σλοβενική κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε ότι καταθέτει τροπολογία στο νόμο για την άμυνα, η οποία προβλέπει ότι θα αξιοποιηθεί αποτελεσματικότερα ο στρατός για την προστασία των συνόρων.

Ο πρόεδρος της χώρας, Μπόρουτ Παχόρ θα προσπαθήσει στη διάρκεια της μέρας να ενημερώσει για τη δραματική κατάσταση στα σύνορα της Σλοβενίας, αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, πρώην πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα, ζήτησε την ανέγερση φράχτη ασφάλειας κατά μήκος των νότιων συνόρων της Σλοβενίας.

«Ένας φράκτης είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσει τους μετανάστες από την είσοδο στη χώρα, χωρίς τον κίνδυνο της βίας», δήλωσε ο αρχηγός του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS).

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Σλοβενία πρέπει να αλλάξει τις αρμοδιότητες της αστυνομίας, στρατιωτικές δυνάμεις να φρουρούν τα σύνορα και η αστυνομία να επιτελεί το έργο της στο εσωτερικό της χώρας.

«Το μήκος των νότιων συνόρων της Σλοβενίας με την Κροατία είναι 670 χιλιόμετρα, με λίγα μόνο φυσικά εμπόδια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του σλοβενικού υπουργείου Εσωτερικών, Μπόστιαν Σέφιτς. «Η τοποθέτηση φράχτη θα απαιτούσε "μαζικό" αριθμό των μελών των δυνάμεων ασφαλείας», πρόσθεσε, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γιάνεζ Γιάνσα.

Ο Σλοβένος πρώην πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι η Σλοβενία πρέπει να κινητοποιήσει αστυνομικές δυνάμεις της για να βοηθήσουν την Κροατία και τη Σερβία στη φρούρηση των συνόρων τους.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις