ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Μουν-Αμπάς στη Δυτική Όχθη

Συνάντηση Μουν-Αμπάς στη Δυτική Όχθη

Συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη θα έχει σήμερα (21/10) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, μία ημέρα μετά τις επαφές που είχε με τους ισραηλινούς ηγέτες, από τους οποίους ζήτησε να περιορίσουν τη χρήση βίας.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης-έκπληξη που πραγματοποιεί στην Μέση Ανατολή στην προσπάθεια να κατευνάσει τις ισραηλινο-παλαιστινιακές εντάσεις, ο Μπαν θα ενημερώσει επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μέσω τηλεδιάσκεψης για την πρόοδο των συνομιλιών του με τα δύο μέρη. Έπειτα από αίτημα του ΓΓ θα πραγματοποιηθεί μια "έκτακτη" σύνοδος στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσαν χθες διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη.

Ο στρατός και η ισραηλινή αστυνομία κατέγραψαν χθες τρεις νέες επιθέσεις κατά των Ισραηλινών: δύο με μαχαίρι στην περιοχή της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η άλλη με αυτοκίνητο και μαχαίρι στη νότια Ιερουσαλήμ.

Τέσσερις Ισραηλινοί τραυματίστηκαν και τέσσερις επιτιθέμενοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν. Στη Λωρίδα της Γάζας, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια συγκρούσεων οι οποίες ξέσπασαν κατά μήκος του συνοριακού φράχτη που περικλείει την περιοχή, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες διάσωσης.

Επίσης, ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες όταν το αυτοκίνητό του δέχθηκε καταιγισμό από πέτρες κοντά στη Χεβρώνα.

Συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και σε ισραηλινούς στρατιώτες σημειώνονται καθημερινά κοντά στη Ραμάλα και τη Χεβρώνα καθώς και στη Βηθλεέμ.

Οι συγκρούσεις, οι αμοιβαίες επιθέσεις Παλαιστινίων και ισραηλινών εποίκων και ένα μεγάλο κύμα αντι-ισραηλινών επιθέσεων είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 45 θανάτους Παλαιστινίων (από τους οποίους περισσότεροι από 20 ήταν δράστες επιθέσεων) καθώς και τον θάνατο ενός ισραηλινού άραβα από τη μία πλευρά και θανάτους οκτώ Ισραηλινών από την άλλη, από την 1η Οκτωβρίου. Σκοτώθηκε επίσης ένας Ερυθραίος, τον οποίο οι Αρχές εξέλαβαν λανθασμένα ως δράστη μιας επίθεσης.

«Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται στο χείλος μιας νέας καταστροφής», προειδοποίησε χθες ο Μπαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νετανιάχου τον οποίο συνάντησε το βράδυ.

«Η υπερβολική χρήση βίας μπορεί να προκαλέσει απογοήτευση και ανησυχία που θα αυξήσουν τη βία», συμπλήρωσε.

«Ο μόνος τρόπος να τεθεί τέρμα σε αυτή τη σύγκρουση είναι μέσω διαπραγματεύσεων που θα έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Εξέφρασε επίσης τους φόβους του για τις «δηλώσεις παλαιστινιακών οργανώσεων, όπως η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ, που χαιρετίζουν αυτές τις επιθέσεις μίσους», είπε, αναφερόμενος στις πολλές επιθέσεις εναντίον Εβραίων και Ισραηλινών.

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου δήλωσε πως είναι «δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του. Δεν κάνουμε χρήση υπερβολικής βίας».

Σχετικές ειδήσεις