ΚΟΣΜΟΣ

Καταχράστηκαν 32 εκατ. ευρώ για να κάνει «μουσική καριέρα» η σύζυγος του πάστορα...

Καταχράστηκαν 32 εκατ. ευρώ για να κάνει «μουσική καριέρα» η σύζυγος του πάστορα...

Η σύζυγος ενός πάστορα από τη Σιγκαπούρη ονειρευόταν μουσική καριέρα, αλλά δεν είχε τα χρήματα για να κάνει τα πρώτα βήματα. Έξι ηγετικά στελέχη μιας Ευαγγελικής Εκκλησίας της Σιγκαπούρης, αποφάσισαν να τη βοηθήσουν...

Όλοι τους καταδικάστηκαν σήμερα από δικαστήριο της πόλης-κράτους για κατάχρηση 32 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία δαπάνησαν για να χρηματοδοτήσουν τη μουσική καριέρα της κυρίας.

Η δίκη, που διήρκησε δύο χρόνια, κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των κατοίκων της Σιγκαπούρης με τις αποκαλύψεις για τις σπατάλες και τις οικονομικές απάτες των επιτρόπων της Εκκλησίας, οι οποίοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.

Ο πάστορας Χονγκ Χι και οι πέντε συνεργάτες του κρίθηκαν ένοχοι επειδή καταχράστηκαν 24 εκατομμύρια δολάρια Σιγκαπούρης από τα ταμεία της Εκκλησίας του Θερισμού για να χρηματοδοτήσουν την καριέρα της Σουν Χο. Στη συνέχεια, έβαλαν χέρι και σε άλλα 26 εκατομμύρια που τα διέθεσαν για να σβήσουν τα ίχνη τους από το πρώτο αδίκημα.

Τα έξι ηγετικά στελέχη της Εκκλησίας υποστήριζαν ότι η μουσική καριέρα της Σουν Χο —η οποία πάντως δεν είναι κατηγορούμενη στην υπόθεση— στην πραγματικότητα ήταν ...ιεραποστολικού χαρακτήρα. Εκτιμούσαν δηλαδή ότι με τα τραγούδια της θα μπορούσε να προσελκύσει πιστούς και εκτός των συνόρων της Σιγκαπούρης.

Δυστυχώς για αυτούς, η 43χρονη Σουν Χο τους διέψευσε αφού η καριέρα της αποδείχτηκε σχεδόν ανύπαρκτη. Το 2007, σε μια προσπάθεια να μεταπηδήσει από την κινεζική ποπ σε άλλο μουσικό είδος που θα είχε περισσότερη διεθνή απήχηση, γύρισε ένα βίντεο κλιπ με τον μουσικό της χιπ-χοπ Γουάικλιφ Τζιν, πρώην μέλος του συγκροτήματος The Fugees. Η Εκκλησία ήταν παραγωγός και σε πολυδάπανα βίντεο, όπως το "Mr Bill" στο οποίο η παπαδιά, ελαφρά ενδεδυμένη, έπαιζε τον ρόλο μιας συζύγου που απειλούσε να σκοτώσει τον σύζυγό της που τον ενσάρκωνε ο Αφροαμερικανός Τάισον Μπέκφορντ, γνωστό τοπ-μόντελ.

Το 2009 μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να μπει στα "κυκλώματα" της μουσικής βιομηχανίας του Χόλιγουντ αλλά το σκάνδαλο εξανέμισε κάθε ελπίδα της να γίνει διάσημη.

Ο πάστορας Χονγκ και ένας άλλος εκκλησιαστικός αξιωματούχος κρίθηκαν ένοχοι για κατάχρηση εμπιστοσύνης που σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη. Οι υπόλοιποι τέσσερις κρίθηκαν ένοχοι για πλαστογραφία τιμολογίων.

Ο πάστορας, που ίδρυσε την εκκλησία αυτή το 1989 μαζί με τη σύζυγό του, δεν έκανε κανένα σχόλιο μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Η τραγουδίστρια παπαδιά, που ήταν επίσης παρούσα στο δικαστήριο, ευχαρίστησε μέσω Facebook τους θαυμαστές της και τους πιστούς "για τις προσευχές τους".