ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Ισλαμιστές προσπαθούν να επιβάλουν τον νόμο τους στο πανεπιστήμιο του Άντεν

Υεμένη: Ισλαμιστές προσπαθούν να επιβάλουν τον νόμο τους στο πανεπιστήμιο του Άντεν

Ισλαμιστές απείλησαν να κάνουν χρήση βίας εάν οι φοιτητές του πανεπιστημίου του Άντεν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Υεμένης, δεν αποκηρύξουν το μεικτό σύστημα και τη μουσική.

Αφίσες και μπροσούρες τοιχοκολλήθηκαν από ένοπλους σε τουλάχιστον τρεις σχολές και διανεμήθηκαν σε δρόμους του Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας. Σε αυτές γίνεται σαφές πως οι ισλαμιστές θέλουν επίσης να επιβάλουν στους φοιτητές να προσεύχονται μέσα στο πανεπιστήμιο.

Οι συγγραφείς του κειμένου όρισαν τελεσίγραφο ως την Πέμπτη, απειλώντας εάν οι απαιτήσεις τους δεν εφαρμοστούν να εξαπολύσουν επιθέσεις με κοκτέιλ Μολότοφ και οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες, διευκρίνισαν φοιτητές.

«Οι φοιτητές αρνήθηκαν να υπακούσουν στη διαταγή να τερματιστεί το μεικτό σύστημα» στο πανεπιστήμιο, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορεία ένα στέλεχος της διεύθυνσης του πανεπιστημίου του Άντεν, η οποία οργανώνει επιθεωρήσεις στις σχολές.

«Δεν θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις σκοταδιστικών δυνάμεων», πρόσθεσε το στέλεχος αυτό του πανεπιστημίου, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η αυθεντικότητα των φυλλαδίων και των αφισών δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί. Το κείμενο αναφέρει στην επικεφαλίδα του ότι παρήχθη από το «Ισλαμικό Κράτος - Επαρχία του Άντεν», αλλά σε αυτό εικονίζεται το μαύρο λάβαρο της αλ Κάιντα.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για τις πολύνεκρες επιθέσεις της 6ης Οκτωβρίου εναντίον της έδρας της κυβέρνησης, που προσωρινά έχει εγκατασταθεί σε ένα ξενοδοχείο στο Άντεν. Το κείμενο ανάληψης της ευθύνης έφερε την υπογραφή «Ισλαμικό Κράτος - Επαρχία Άντεν / Αμπιάν», μια επαρχία που γειτονεύει με τη μεγάλη πόλη όπου βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας.

Εξάλλου οπαδοί της αλ Κάιντα είναι όλο και πιο ορατοί σε συνοικίες του Άντεν, συνοικίες του οποίου λυμαίνονται ένοπλες συμμορίες αφότου εκδιώχθηκαν από την πόλη οι σιίτες αντάρτες από τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Εν μέσω του κλίματος ανασφάλειας, ένοπλοι που επέβαιναν σε μια μοτοσικλέτα δολοφόνησαν έναν άνδρα στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο.
Εξάλλου στην αλ Μανσούρα, μια συνοικία του Άντεν, ριζοσπάστες ισλαμιστές ανήρτησαν αφίσες στην είσοδο ενός σουπερμάρκετ απαιτώντας οι εργαζόμενες στα ταμεία να φορούν νικάμπ.

Η αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) γεννήθηκε το 2009, με τη συγχώνευση των βραχιόνων του δικτύου στην Υεμένη και στη Σαουδική Αραβία. Η Ουάσινγκτον θεωρεί αυτόν τον βραχίονα του δικτύου που ίδρυσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν τον πιο επικίνδυνο παγκοσμίως. Η ΑΚΑΧ είχε αναλάβει—μεταξύ άλλων—την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση στα γραφεία της γαλλικής σατιρικής εβδομαδιαίας εφημερίδας Charlie Hebdo τον Ιανουάριο.

Σχετικές ειδήσεις