ΚΟΣΜΟΣ

Θλίψη για τα θύματα του μοιραίου Airbus – Σοκαριστικές εικόνες από το σημείο της τραγωδίας

Θλίψη για τα θύματα του μοιραίου Airbus – Σοκαριστικές εικόνες από το σημείο της τραγωδίας

Μια νέα αεροπορική τραγωδία συγκλόνισε τον πλανήτη το πρωί του Σαββάτου, 224 άνθρωποι που επέστρεφαν στα σπίτια τους «χάθηκαν», όταν το Airbus της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia συνετρίβη στην Χερσόνησο του Σινά

ΡΑΓΙΖΟΥΝ ΚΑΡΔΙΕΣ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΙΑΣ ΠΤΗΣΗΣ - ΜΟΛΙΣ 10 ΜΗΝΩΝ ΤΟ ΝΕΟΤΕΡΟ ΘΥΜΑ - ΔΕΝ ΕΞΕΠΕΜΨΕ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ

Οι ρωσικές και οι αιγυπτιακές Αρχές συνεχίζουν τις εντατικές έρευνες στον τόπο της τραγωδίας, όπου συνετρίβη το αεροπλάνο της πτήσης A321 το πρωί του Σαββάτου (31/10), προκειμένου να διαπιστώσουν την αιτία της συντριβής.

Συνεχίζονται οι έρευνες - Μεγαλώνει η περίμετρος

CSpSNqYUkAIUHkV

Οι αιγυπτιακές αρχές διεύρυναν σήμερα τις έρευνές τους ώστε να καλύψουν μεγαλύτερη περιοχή και να εντοπίσουν και τις υπόλοιπες 61 σορούς των συνολικά 224 θυμάτων.

Οι αρχές είχαν ανακοινώσει χθες ότι εντόπισαν συντρίμμια από το μοιραίο αεροσκάφος σε περίμετρο περίπου 8 χιλιομέτρων, το οποίο, σύμφωνα με ειδικούς, δείχνει υποθετικά ότι το Airbus A321-200 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, που είναι πλέον γνωστή ως Metrojet, δεν έπεσε στο έδαφος ακέραιο, αλλά είχε διαλυθεί ή εκραγεί εν πτήσει.

Η περίμετρος των ερευνών επεκτάθηκε σήμερα στα 15 χιλιόμετρα δήλωσε αξιωματικός του στρατού που μετέχει στις έρευνες μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από στρατιωτική βάση στην Χασάνα, στο κέντρο της επαρχίας του Βορείου Σινά, και σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από τον τόπο του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 163 σοροί από τους συνολικά 217 επιβάτες και τα 7 μέλη πληρώματος του αεροσκάφους αυτού που έχασαν την ζωή τους στη χθεσινή τραγωδία.

Έρευνα διεξάγεται εξάλλου και στη Ρωσία, όπου οι αρχές διερευνούν τα γραφεία της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας, αλλά και του τουριστικού πράκτορα, την ώρα που ερευνητές από τη Γαλλία και τη Γερμανία αναμένονται σήμερα στην Αίγυπτο, σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα περιστατικά στα οποία εμπλέκεται ένα Airbus, καθώς οι δύο αυτές χώρες είναι τα κύρια μέλη της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας που τα κατασκευάζει.

Οι έρευνες στον τόπο του δυστυχήματος αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων λίγων ημερών, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Βλαντίμιρ Πουσκόφ, ενώ και τρίτο αεροσκάφος με ερευνητές και εξοπλισμό το οποίο έχει μισθώσει το υπουργείο του έφτασε σήμερα στο Κάιρο.

Εξάλλου ο Πουσκόφ μαζί με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ και τον επικεφαλής της ομοσπονδιακής αρχής πολιτικής αεροπορίας της Ρωσίας (Rosaviatsia) Αλεξάντερ Νεράντκο αναχώρησαν σήμερα από το Κάιρο για να μεταβούν στον τόπο του δυστυχήματος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Rosaviatsia.

Δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου ο πιλότος

Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι ο πιλότος του αεροσκάφους είχε επικοινωνήσει με το κέντρο ελέγχου πριν από τη συντριβή, ο υπουργός Μεταφορών της Αιγύπτου δήλωσε αργά χτες το βράδυ ότι δεν είχε σταλεί σήμα κινδύνου από το αεροσκάφος.

Συγκεκριμένα αξιωματούχοι της αιγυπτιακής πολιτικής αεροπορίας ανέφεραν ότι ο πιλότος του διαμαρτυρήθηκε για μια τεχνική βλάβη του συστήματος επικοινωνίας.

Ωστόσο ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας Χοσάμ Καμάλ δήλωσε ότι "οι επικοινωνίες μεταξύ του κυβερνήτη και του πύργου ελέγχου ήταν κανονικές" έως ότου χάθηκε η επαφή με το αεροπλάνο και ο πιλότος δεν είχε ζητήσει να αλλάξει πορεία.

«Επιστρέφουμε σπίτι» - Συγκλονιστικές μαρτυρίες

224 ψυχές χάθηκαν στη χερσόνησο του Σινά, λίγα λεπτά αφότου το αεροπλάνο τους απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αιγύπτου Sharm El-Sheikh, με τελικο προορισμό το αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης. 23 λεπτά μετά την απογείωση η γλυκιά προσμονή της επιστροφής χάθηκε... στη θέση της το απόλυτο κενό.

Η συντριβή του μοιραίου αεροσκαφους, στο οποίο επέβαιναν κυρίως Ρώσοι τουρίστες που επέστρεφαν στην πατρίδα τους απο διακοπές, βύθισε τη Ρωσία στο πένθος και συγκλόνισε ολόληρο τον πλανήτη...

Εκτός από τους Ρώσους τουρίστες, μαζί τους επέβαιναν τρεις Ουκρανοί και ένας Λευκορώσος, όλοι τους χάθηκαν... μαζί με το επταμελές πλήρωμα.

Μετά το πρώτο σοκ της τραγικής είδησης, συγγενείς, ερευνητές, αλλά και ο υπόλοιπος πλανήτης προσπαθεί να απαντήσει στο βασικό ερωτήματα της τραγωδίας... κάτω από ποιες συνθήκες έγινε το ατύχημα.

Ατύχημα ή κατάρριψη;

Μέχρι οι ειδικοί να δώσουν μια σαφή απάντηση, οι συγγενείς των θυμάτων θρηνούν τις απώλειες τους δίνοντας στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες των άτυχων Ρώσων επιβατών. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονταν σε διακοπές σε αιγυπτιακό θέρετρο, απολαμβάνοντας στιγμές ξεγνοιασιάς. Σύμφωνα με το Russia today, τα θύματα στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από την Αγία Πετρούπολη, ενώ πολλοί κατάγονταν και από γειτονικές πόλεις.

thumata

25 παιδιά ταξίδευαν με το μοιραίο αεροπλάνο μαζί με τους 193 ενήλικες. Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν μάλιστα, ότι οι περισσότεροι ταξίδευαν μαζί με τις οικογένειες τους...

Πολλοί είναι οι συγγενείς και οι φίλοι που γράφουν κάτω από τις τελευταίες φωτογραφίες - λίγες ώρες πριν χάσουν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα - των θυμάτων, εκφράζοντας τη θλίψη τους.

Πολλά από τα θύματα είχαν ποστάρει στον προσωπικό τους λογαριασμό στα social media, φωτογραφίες από τις διακοπές τους, αγνοώντας πως η μοίρα είχε άλλα σχέδια γι αυτούς.

Ένα ζευγάρι από την Αγία Πετρούπολη γιόρταζε την επέτειο του γάμου τους στην Αίγυπτο, "Μας τηλεφώνησε χθες, για να μας πει ότι περνούσε τέλεια με το σύζυγό της και ότι ο καιρός τους έκανε το χατίρι, μας έστειλε μάλιστα και φωτογραφίες τους", αναφέρει ένας φίλος του ζευγαριού στο Russia Today. Η άτυχη κοπέλα θα έκλεινε σήμερα τα 35 της χρόνια...

2DF8CDE900000578 3297871 image m 39 1446339438804

Σε μία από τις φωτογραφίες των επιβατών που έχασαν τη ζωή τους στη χθεσινή τραγωδία, ένας 38χρονος πατέρας εμφανίζεται να ανεβαίνει τα σκαλιά για να επιβιβαστεί στο μοιραίο αεροσκάφος κρατώντας στην αγκαλιά του τη τρίχρονη κορούλα του.

Ο άνδρας, που σύμφωνα με την εφημερίδα Mirror ονομάζεται Γιούρι Σέιν, είχε πάει στην Αίγυπτο για διακοπές με τη σύζυγο και τα τρία παιδιά τους. Τη φωτογραφία φέρεται να ανέβασε στο λογαριασμό της σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης η 30χρονη σύζυγος του Γιούρι, ονόματι Όλγα με την εξής λεζάντα «Αντίο Αίγυπτος, γεια σου ξανά Αγία Πετρούπολη. Γυρίζουμε σπίτι».

Russian plane crash 2

Σύμφωνα με τη Mirror, αυτό το μωράκι πιστεύεται ότι είναι το μικρότερο θύμα της τραγωδίας, η μόλις 10 μηνών Νταρίνα Γκρόμοβα.

photo babe

Κατερρίφθη από τζιχαντιστές;

Λίγες ώρες μετά την πτώση του αεροσκάφους και ενώ εξεταζόταν η πιθανότητα να έπεσε από μηχανικά αίτια, το ισλαμικό κράτος με ανάρτησή του στο twitter ανέλαβε την ευθύνη για την κατάρριψη του Airbus.

syntrimmia

«Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου πέτυχαν να καταρρίψουν ένα ρωσικό αεροσκάφος στην επαρχία του Σινά, που μετέφερε περισσότερους από 220 Ρώσους σταυροφόρους οι οποίοι σκοτώθηκαν όλοι» ανέφερε το μήνυμα της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ισχυρίζεται ότι προχώρησε στην ενέργεια αυτή σε «αντίποινα» για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.

Την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους του παρακλαδιού του ΙΚ στην Αίγυπτο μετέδωσε και ο ιστόποτος Aamaq ο οποίος χρησιμοποιείται ως ημιεπίσημο «πρακτορείο» των τζιχαντιστών.

aravika

Την ίδια στιγμή, η ρωσική Ερευνητική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί ελέγχους σε δείγματα καυσίμων από τον τελευταίο ανεφοδιασμό που έκανε το μοιραίο αεροπλάνο.

Αμφισβητούμενο βίντεο

Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο το οποίο οι τζιχαντιστές υποστηρίζουν ότι είναι το αεροσκάφος τη στιγμή της κατάρριψης. Το βίντεο αναρτήθηκε στο youtube, ωστόσο αμφισβητείται η γνησιότητα και η ακρίβειά του.

skafos

Ρωσικές αρχές: Οι ισχυρισμοί του ισλαμικού κράτους δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς

Τη ίδια στιγμή ωστόσο, ο ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας Μαξίμ Σοκόλοφ μιλώντας στο πρακτορείο Interfax, τόνισε ότι οι ισχυρισμοί «δεν μπορούν να θεωρηθούν ακριβείς».

«Σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι το ρωσικό επιβατικό υποτίθεται ότι καταρρίφθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο που εκτόξευσαν οι τρομοκράτες. Η πληροφορία αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβής», φέρεται να είπε ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Είμαστε σε στενή επαφή με τους Αιγύπτιους συναδέλφους μας και τις αεροπορικές αρχές της χώρας αυτής. Προς το παρόν, δεν διαθέτουν καμία πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτούς τους υπαινιγμούς», συνέχισε. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Sputnik ανέφεραν εξάλλου ότι από την πρώτη εικόνα που έχουν από το σημείο της συντριβής, αποκλείουν την πιθανότητα δολιοφθοράς στο αεροπλάνο.

Ο τρόπος που είναι διασκορπισμένα τα συντρίμμια και τα πτώματα «αποκλείει την πιθανότητα να εξερράγη το αεροπλάνο στον αέρα», τονίζουν ορισμένες πηγές.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA το πρωί του Σαββάτου 31 Οκτωβρίου επικαλούμενο πηγή της ρωσικής αρχής πολιτικής αεροπορίας ανέφερε ότι το αεροπλάνο που είχε αναχωρήσει από το Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου με προορισμό την Αγία Πετρούπολη εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ στον κυπριακό εναέριο χώρο, 24 περίπου λεπτά μετά την απογείωσή του.

Η ίδια πηγή είχε δηλώσει ότι πρόκειται για ένα αεροπλάνο Airbus A-321 της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στο οποίο επέβαιναν 224 άτομα (217 επιβάτες και επταμελές πλήρωμα).

Αρχικά υπήρξε ενημέρωση ότι το αεροσκάφος εντοπίστηκε και ότι δεν υπήρξε πρόβλημα με την πτήση, πληροφορία που όμως διαψεύστηκε από τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό.

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμα του αεροσκάφους στο όρος Σινά

Λίγο αργότερα τα συνεργεία διάσωσης που εντόπισαν τα συντρίμμια του AirBus στο Σινά και αμέσως αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να υπάρχουν επιζώντες.

cr2

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, το αεροσκάφος έχει καταστραφεί ολοσχερώς, κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση αν αναλογιστεί κανείς ότι έπεφτε με ταχύτητα 1.700 μέτρα/λεπτό.

Το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο και πολλοί επιβάτες εντοπίστηκαν νεκροί, δεμένοι ακόμη με τις ζώνες στα καθίσματά τους.

aeroplano

Συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από τον Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τη συντριβή του ρωσικού Airbus στη Χερσόνησο του Σινά, διατάζοντας παράλληλα την αποστολή ομάδων Ρώσων διασωστών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.

Ο πρόεδρος "έδωσε εντολή στον υπουργό Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών Βλαντίμιρ Πουτσόφ να στείλει αμέσως, κατόπιν συμφωνίας με τις αιγυπτιακές αρχές, το αεροσκάφος του υπουργείου στην Αίγυπτο" για να συμμετάσχει στις έρευνες στο σημείο της συντριβής, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και τους οικείους τους.

Εξάλλου, η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την "παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων".

Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή, ωστόσο ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ, τόνισε ότι ακόμη είναι "πάρα πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια" της τραγωδίας.

Κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες

Στη Ρωσία οι σημαίες κυματίζουν σήμερα μεσίστιες στα δημόσια κτήρια, ενώ από τα τηλεοπτικά δίκτυα ζητήθηκε να ματαιώσουν τα ψυχαγωγικά τους προγράμματα, σύμφωνα με διάταγμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, το οποίο ανακοινώθηκε χθες από το Κρεμλίνο.

Βοήθεια σε Αίγυπτο και Ρωσία προσφέρει το Ισραήλ

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την Αίγυπτο και τη Ρωσία μετά τη συντριβή του ρωσικού Airbus με 224 επιβάτες και πλήρωμα στη Χερσόνησο του Σινά.

«Από το πρωί σήμερα οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) βοήθησαν μέσω εναέριων επιτηρήσεων στις προσπάθειες για τον εντοπισμό του ρωσικού αεροσκάφους με το οποίο χάθηκε η επαφή πάνω από τη χερσόνησο του Σινά.

Οι IDF προσέφεραν να συνεχίσουν την παροχή βοήθειας τόσο στη Ρωσία όσο και στην Αίγυπτο αν χρειάζεται», ανέφερε η ανακοίνωση του στρατού.

Εντοπίστηκε το μαύρο κουτί - Νεκρά και τα 25 παιδιά

Το μαύρο κουτί του μοιραίου Airbus που συνετρίβη το Σάββατο στη Χερσόνησο του Σινά, εντοπίστηκε από τους διασώστες, μαζί με αυτό όμως εντοπίστηκαν και εκατοντάδες νεκροί.

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού της Αιγύπτου 50 ασθενοφόρα στάλθηκαν επί τόπου για να μεταφέρουν "τραυματίες ή νεκρούς" στα νοσοκομεία του Καΐρου και του Σουέζ.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, γνωστοποίησαν ότι οι διασώστες έχουν εντοπίσει το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που περιέχει τα δεδομένα της πτήσης. Εκτός από το μαύρο κουτί, όμως, έχουν εντοπίσει και εκατοντάδες νεκρούς, ανάμεσά τους και 25 παιδιά.

Από τη Μόσχα, το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.

«Πολύ έμπειρος ο κυβερνήτης», ισχυρίζεται η εταιρεία

Πολύ έμπειρος ήταν ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφους που συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας στην οποία ανήκε.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ που επικαλούνται τις δηλώσεις της εκπροσώπου, ο πιλότος είχε 12.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, ενώ και το αεροπλάνο φέρεται να ήταν πλήρως συντηρημένο.

Τα αίτια της συντριβής του Airbus A321 της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia στη χερσόνησο του Σινά θα διευκρινιστούν μόνο μετά τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας με τη συμμετοχή της Ρωσίας, όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ.

«Σε κάθε περίπτωση, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τις αιτίες μόνο αφού αναλυθούν επιμελώς όλες οι πληροφορίες και διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα. Η ρωσική πλευρά ασφαλώς θα συμμετάσχει ερευνά στην έρευνα», τόνισε ο Σοκόλοφ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το αεροσκάφος είχε πιστοποιητικό πτητικής ικανότητας.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ δήλωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια της συντριβής. Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν εξάλλου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Airbus καταρρίφθηκε ή ανατινάχθηκε εν πτήσει.

Από την πλευρά της, η εταιρεία Kogalymavia τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία βάση για να αποδοθεί η συντριβή σε ανθρώπινο λάθος.

Σχετικές ειδήσεις