ΚΟΣΜΟΣ

Άσελμπορν: Καταρρέει η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της προσφυγικής κρίσης

Άσελμπορν: Καταρρέει η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της προσφυγικής κρίσης

Οι παλινωδίες, οι διαμάχες και οι εμφανείς διαφωνίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση ανέδειξε με δηλώσεις του ως κυρίαρχο πρόβλημα για την ενότητα της δεύτερης ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.Σύμφωνα με τον Άσελμπορν, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, οι λανθασμένοι εθνικισμοί διάφορων χωρών ενδέχεται «να οδηγήσουν ακόμη και σε κανονικό πόλεμο», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα των χωρών.

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να καταρρεύσει. Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα γρήγορα, αν η απομόνωση αντί για την αλληλεγγύη γίνει κανόνας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», δήλωσε ο υπουργός στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ακόμη και η Συνθήκη Σένγκεν απειλείται. «Ίσως έχουμε λίγους μήνες», τόνισε ο ίδιος.

Η Γερμανία και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατανοήσει ότι η Συνθήκη της Γενεύης ισχύει, όμως «υπάρχουν και κάποιες χώρες που δεν έχουν υιοθετήσει πλήρως τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν είναι μόνο υλικές», εξήγησε ο Άσελμπορν.

«Ο δεσμός που μας συνδέει είναι πάντα η κουλτούρα των ανθρώπινων αξιών. Και αυτοί οι λανθασμένοι εθνικισμοί μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πραγματικό πόλεμο», υπογράμμισε.

Υπάρχουν πολιτικοί και κόμματα, τα οποία «εκμεταλλεύονται συνειδητά» το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης για να προκαλέσουν την ανησυχία των πολιτών και αυτό ακριβώς πρέπει να καταπολεμήσει η ΕΕ, εκτίμησε ο Άσελμπορν.

Σε ό,τι αφορά την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών, ο Λουξεμβουργιανός υπουργός επεσήμανε ότι αν η Γερμανία και η Σουηδία φτάσουν στα όριά τους, «τότε δεν ξέρω τι θα γίνει στα Βαλκάνια».
Η ΕΕ βρίσκεται πλέον σε μια κρίσιμη κατάσταση, ενώ «είναι ορατός ο κίνδυνος» να απειληθεί και η Συνθήκη Σένγκεν, επεσήμανε ο Άσελμπορν.

«Αν δεν καταλήξουμε σε μια ευρωπαϊκή λύση για αυτή την προσφυγική κρίση, αν όλοένα και περισσότερες χώρες πιστέψουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνο σε εθνικό επίπεδο, τότε η Σένγκεν είναι νεκρή», προειδοποίησε ο ίδιος.

Αν καταρρεύσει η Συνθήκη Σένγκεν, θα καταρρεύσουν μαζί της τα μεγάλα επιτεύγματα της ΕΕ», κάτι που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών. Η επαναφορά των ελέγχων θα επηρεάσει «τα πάντα, την οικονομία, τον τουρισμό, τις μετακινήσεις», είπε ο Άσελμπορν.

Όμως οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν αποτελούν κατάργηση της Συνθήκης, αλλά έχουν στόχο «να γνωρίζουμε ποιος, γιατί έρχεται σε εμάς ή ζητεί προστασία», ξεκαθάρισε.

Σχετικές ειδήσεις