ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mουζάλας: Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα για να φύγουν

Mουζάλας: Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έρχονται στην Ελλάδα για να φύγουν

Γύρω στις 450.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από τις αρχές του έτους, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννης Μουζάλας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, "όλοι έρχονται για να φύγουν" και "στην τεράστια πλειοψηφία τους τα καταφέρνουν".

Ο κ. Μουζάλας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA" δήλωσε ότι σε επίπεδο μόνιμου πληθυσμού η επιβάρυνση είναι μικρή και εκτίμησε ότι "σε μη κρίσιμες καταστάσεις, σαν αυτή που ζούμε τώρα, ανά 24ωρο δεν είναι πάνω από 50.000" οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, οι οποίοι διέρχονται τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής, την οποία χαρακτήρισε "πολύ δύσκολη", ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είπε ότι "απεδείχθη πως το δημοσίευμα - διαρροή του Speigel ήταν αληθές", δηλαδή ζητήθηκε να αυξήσει η Ελλάδα κατά 50.000 τις θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μάλιστα αυτό να είναι σε έναν ενιαίο χώρο.

"Όταν μαζέψεις 50.000 - 60.000 σε έναν ενιαίο χώρο με προσωρινές κατασκευές, φτιάχνεις μια πόλη προσφύγων...το βρήκαμε μπροστά μας στη σύνοδο, το πάλεψαμε, το προσπαθήσαμε και τελικά αυτό που περάσαμε από τη σύνοδο είναι να παραμείνει το πρόγραμμα που είχαμε και που είχαμε ανακοινώσει πολύ καιρό πριν πάμε στη σύνοδο ότι εμείς θα έχουμε την υποχρέωση να φτιάξουμε τα hotspot, δηλ. τα σημεία ταυτοποίησης, που η παραμονή των ανθρώπων εκεί είναι 48 με 72 ώρες και να φτιάξουμε στην ενδοχώρα, στη βόρειο Ελλάδα και στη νότια Ελλάδα, μάλλον στην Αττικής, δύο χώρους προσωρινής φιλοξενίας των 10.000 ανθρώπων που αν μπορέσουμε να τα σπάσουμε και σε μικρότερα", είπε.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε ακόμη να υπάρχουν 20.000 επιδοτούμενες θέσεις ενοικίου, που θα πληρώνονται από τον ΟΗΕ και την Ευρώπη.

Η φιλοξενία αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι προσωρινή- 1,5 με 2 μήνες- και εντάσσεται στη διαδικασία της μετεγκατάστασης.

Για τον τρόπο που θα γίνεται αυτό είπε: "Αυτοί που έχουν τα διαμερίσματα έρχονται στον Οργανισμό που έχει αναλάβει αυτή την ιστορία, δηλώνουν και τα Ηνωμένα Έθνη θα πηγαίνουν εκεί τους ανθρώπους".

Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα "καλό μέτρο και για την οικονομία και για τους πρόσφυγες", δεδομένου ότι "είναι δεκάδες χιλιάδες τα ανοίκιαστα σπίτια".