ΚΟΣΜΟΣ

Σουλτς: Οικονομική βοήθεια σε χώρες που είναι πρόθυμες να υποδεχθούν πρόσφυγες

Σουλτς: Οικονομική βοήθεια σε χώρες που είναι πρόθυμες να υποδεχθούν πρόσφυγες

Μπορεί η Ευρώπη να ψήφισε το σύστημα μετεγκατάστασης ως υποχρεωτικό αλλά είναι προφανές το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί όλα τα σχέδια λόγω της απροθυμίας πολλών χωρών να φιλοξενήσουν στο έδαφός τους, πρόσφυγες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αποφάσισε να ρίξει «τυράκι» την παροχή οικονομικής βοήθειας σε όσες χώρες είναι πρόθυμες να συμμετέχουν στο σύστημα ανακατανομής.

Το σύστημα μετεγκατάστασης δε βρίσκει σύμφωνες αρκετές χώρες της Ένωσης και έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της. Ήδη, ο Ζαν Ασελμπορν υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου έχει προειδοποιήσει ότι η Σένγκεν μπορεί να καταρρεύσει, όπως και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Ο Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό NDR αφού προειδοποιεί ότι: «αν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν τώρα, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω» βρίσκει και λύση που ως είθισται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οικονομικός. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «αν κανείς πει στις χώρες που είναι διστακτικές: Θα σας βοηθήσουμε οικονομικά, με υποδομές ή με προσωπικό, τότε πιστεύω ότι θα είναι έτοιμες να συνεισφέρουν».

Παράλληλα ο Σουλτς ζήτησε από τις χώρες της ΕΕ να μοιραστούν και τους αιτούντες άσυλο. Αν δεν εφαρμοστεί ένα τέτοιο σύστημα, τα hotspots δεν θα χρησιμεύσουν σε τίποτα, εκτίμησε ο ίδιος.

Σχετικές ειδήσεις