ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τη στάση της Γερμανίας

Τουσκ: Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τη στάση της Γερμανίας

Το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί κατά μεγάλο βαθμό στην στάση της Γερμανίας απέναντι στην μεταναστευτική κρίση και άλλα κράτη θα πρέπει να επιδείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη συμμετέχοντας στην αντιμετώπιση αυτής της ιστορικής πρόκλησης, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε ομιλία του στο Βερολίνο στην 26η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, ο Τουσκ χαρακτήρισε την Γερμανία και την προσωπικά καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ως υποδείγματα των πιο μεγάλων ιδανικών της Ευρώπης.

«Εκείνοι που πιστεύουν ότι η Γερμανία είναι υπέρμετρα ανοιχτή, υπερβολικά ανεκτική και φιλελεύθερη, ξεχνούν να μελετήσουν την τραγική μας ιστορία», δήλωσε.

«Επιθυμείτε μια Γερμανία που είναι ανοιχτή, συμπονετική, που να συμπάσχει με τον πιο αδύναμο και τον πιο φτωχό... με άλλα λόγια την Γερμανία της Άγγελα Μέρκελ, ή μια Γερμανία κλειστή, ψυχρή και ανελέητη; Υπάρχει μόνο μια απάντηση», τόνισε.

Για αυτό το λόγο, τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη απέναντι στην Γερμανία «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», σχολίασε.

Η Γερμανία ? από την άλλη μεριά ? θα πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι υπεύθυνη όχι μόνο για «το ηθικό μήνυμα που μεταδίδει», αλλά περισσότερο για ολόκληρη την πολιτική κοινότητα των Ευρωπαίων, πρόσθεσε.