ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος: Η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει την έμμονη ιδέα της εξουσίας

Πάπας Φραγκίσκος: Η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει την έμμονη ιδέα της εξουσίας

«Η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει την έμμονη ιδέα της εξουσίας», τόνισε ο πάπας Φραγκίσκος κατά το κήρυγμά του στην βασιλική εκκλησία της Φλωρεντίας Σάντα Μαρία Ντελ Φιόρε ενώπιον εκατοντάδων μελών της Συνέλευσης Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας.

«Η ανθρωπότητα για τον χριστιανό σημαίνει να είσαι πάντα προτεταμένος προς τους άλλους, δεν συνάδει με τον ναρκισσισμό και δεν χαρακτηρίζεται από αυτοαναφορές», πρόσθεσε ο ποντίφικάς, σύμφωνα με τον οποίο « η εμμονή στην διατήρηση της προσωπικής δόξας, της "αξιοπρέπειας", της προσωπικής επιρροής δεν πρέπει να αφορά τους χριστιανούς». Το μήνυμα του Μάριο Χόργκε Μπεργκόλιο είναι σαφές:

«όταν η καρδιά μας είναι γεμάτη μόνον από τον ίδιο μας τον εαυτό, δεν υπάρχει πλέον χώρος για τον Θεό».

Επισκεπτόμενος την πόλη του Πράτο, γνωστή για την υφαντουργική παραγωγή, πάντα στην περιφέρεια της Τοσκάνης, ο Φραγκίσκος στάθηκε ιδιαίτερα στην «τραγωδία της εκμετάλλευσης της εργασίας» και θέλησε να αναφερθεί στον άδικο χαμό επτά κινέζων μεταναστών, οι οποίοι εργάζονταν σε βιοτεχνία που καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά πριν δυο χρόνια.

«Η ζωή κάθε ανθρώπινης κοινότητας απαιτεί να καταπολεμηθεί σε βάθος ο καρκίνος της διαφθοράς, ο καρκίνος της ανθρώπινης και εργασιακής εκμετάλλευσης, το δηλητήριο της παρανομίας. Δεν πρέπει να κουραστούμε ποτέ να παλεύουμε για την αλήθεια και την δικαιοσύνη», τόνισε με έμφαση ο Αργεντινός πάπας, μιλώντας σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες του Πράτο.