ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία: Ετοιμάζουν κοντέινερ για την υποδοχή προσφύγων

Φινλανδία: Ετοιμάζουν κοντέινερ για την υποδοχή προσφύγων

Προσωρινά καταλύματα σε σκηνές και κοντέινερ στήνει η Φινλανδία προκειμένου να προσφέρει προσωρινό κατάλυμα στους πρόσφυγες, μετά την αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος προς τη χώρα αυτή τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.Η Φινλανδία δέχθηκε μόλις περισσότερους από 7.000 πρόσφυγες τον Οκτώβριο, δηλαδή περίπου 3.800 λιγότερους από αυτούς που είχε δεχθεί τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο μόνον την περασμένη εβδομάδα περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες έφτασαν στη χώρα.

Οι φινλανδικές αρχές αναμένουν 30.000 με 35.000 πρόσφυγες φέτος, κυρίως από το Ιράκ, σε σύγκριση με τους μόλις 3.600 που είχαν φτάσει στη χώρα το 2014.
Ακόμη και με τη λειτουργία νέων κέντρων, οι δυνατότητες υποδοχής δεν θα επαρκούν και οι αρχές προετοιμάζονται για τη χρήση σκηνών και κοντέινερ για την στέγαση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Η γειτονική Σουηδία, η οποία περιμένει 190.000 πρόσφυγες φέτος, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα μπορεί πλέον να προσφέρει στέγη στους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και ζήτησε από την ΕΕ έκτακτη βοήθεια για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες τους.

Οι Αφγανοί ήταν η μεγαλύτερη μεμονωμένη ομάδα προσφύγων που έφτασε στη Φινλανδία την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα επίσης με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο.

Η Φινλανδία σταμάτησε πρόσφατα την επεξεργασία των αιτημάτων χορήγησης ασύλου των Αφγανών για λόγους ασφάλειας, αλλά έχει ωστόσο περιορίσει τα κριτήρια βάσει των οποίων χορηγεί άσυλο στους Ιρακινούς και τους Σομαλούς στηριζόμενη στην εκτίμησή της ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση της ασφάλειας και στις δύο χώρες.

Σχετικές ειδήσεις