ΚΟΣΜΟΣ

Ιατρικό θαύμα: Η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου (videos+photos)

Ιατρικό θαύμα: Η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου (videos+photos)

Στην πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου υποβλήθηκε ένας Αμερικανός πυροσβέστης, ο οποίος τυλίχθηκε στις φλόγες, προσπαθώντας να σώσει μία γυναίκα από πυρκαγιά.

Η φωτιά κατέστρεψε όλους τους ιστούς του προσώπου του Patrick Hardison, ο οποίος δεν μπορούσε καν να ανοιγοκλείσει τα μάτια του, με αποτέλεσμα η μεταμόσχευση προσώπου να είναι η μοναδική διέξοδος για τον εφιάλτη που ζούσε καθημερινά.

«Ήμουν σχεδόν τυφλός. Μπορούσα να δω μόνο ένα μικρό κομμάτι», δήλωσε ο 41χρονος Αμερικανός, ο οποίος δεν δίστασε να θυσιάσει τη ζωή του για να σώσει έναν συνάνθρωπό του.

Χρειάστηκε ωστόσο να περιμένει έναν ολόκληρο χρόνο για να βρεθεί ο κατάλληλος δότης στο πρόσωπο του 26χρονου ποδηλάτη από τη Νέα Υόρκη, David Rodebaugh, ο οποίος έχασε τη ζωή του χτυπώντας στο κεφάλι, όταν έπεσε από το ποδήλατό του μετά από σύγκρουση με πεζό.

Η επέμβαση διήρκησε τελικά 26 ώρες, ενώ χρειάστηκε η συνδρομή 100 χειρουργών, οι οποίοι αντικατέστησαν τα αυτιά, το πηγούνι, τα μάγουλα, τη μύτη και τα βλέφαρα του με αυτά του δότη.

Πλέον ο πυροσβέστης θα πρέπει να παίρνει για την υπόλοιπη ζωή του ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, ώστε ο οργανισμός του να μην απορρίψει το ξένο μόσχευμα, ενώ σε λίγους μήνες θα υποβληθεί σε μία ακόμη διορθωτική επέμβαση, προκειμένου να αφαιρεθεί δέρμα γύρω από τα μάτια και τα χείλη του.

Αξίζει πάντως τέλος να σημειωθεί ότι για την ακρίβεια αυτή δεν είναι η πρώτη ολική μεταμόσχευση προσώπου στα ιατρικά χρονικά, καθώς αυτή πραγματοποιήθηκε το 2010 σε έναν Ισπανό αγρότη, στον οποίο είχαν αντικατασταθεί η μύτη και τα χείλη.

Η πρώτη πάντως μερική μεταμόσχευση προσώπου στον κόσμο έγινε το 2005, σε μια Γαλλίδα, το πρόσωπο της οποίας είχε παραμορφωθεί από δάγκωμα σκύλου. Από τότε, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 20 μερικές ή ολικές μεταμοσχεύσεις προσώπου σε διάφορα μέρη του κόσμου.

metamosxeusi proswpou

Αυτή ωστόσο στον Hardison ήταν η πιο εκτεταμένη, όσον αφορά στον ιστό του προσώπου.

Σχετικές ειδήσεις