ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Με τον Άσαντ στην εξουσία, δεν βρίσκεται λύση

Ομπάμα: Με τον Άσαντ στην εξουσία, δεν βρίσκεται λύση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, δεν μπορούν να εξαλειφθούν έως ότου υπάρχει πολιτική λύση στη Συρία.

Μία τέτοια λύση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου αφ’ ενός μεν χρειάζεται χρόνο και αφ’ ετέρου δεν είναι δυνατή αν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ παραμείνει στην εξουσία.

Στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) που διεξάγεται στη Μανίλα, ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να φανταστώ μια κατάσταση κατά την οποία θα μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, με τον Άσαντ να παραμένει στην εξουσία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέρριψε τις προτάσεις ηγετών της Μέσης Ανατολής, για πιθανή συμμετοχή του Άσαντ σε μελλοντικές εκλογές στη Συρία.

Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Γκουαντάναμο το οποίο έχει μετατραπεί σε εργαλείο στρατολόγησης για οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος. Υποστήριξε πως θα μπορούσε να κλείσει τις φυλακές αυτές, όμως θα αντιμετώπιζε – όπως είπε – σκληρή αντίσταση από το Κογκρέσο.

Σχετικές ειδήσεις