ΚΟΣΜΟΣ

Τζον Κέρι: Πιθανή η συνεργασία με τη Ρωσία στη Συρία

Τζον Κέρι: Πιθανή η συνεργασία με τη Ρωσία στη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι εκτίμησε τη Δευτέρα (23/11) ότι είναι πιθανή η διεύρυνση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Ρωσία στη Συρία, αλλά επιχείρησε ταυτόχρονα να καθησυχάσει τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης που προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ όσον αφορά το ενδεχόμενο αυτό.

Η Ουάσιγκτον αποφεύγει επί μακρόν τη στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία στο στρατιωτικό επίπεδο και δεν την έχει καλέσει να ενταχθεί στον διεθνή συνασπισμό 61 κρατών που διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας, καθώς αξιώνει διαβεβαιώσεις ότι η Μόσχα δεν στοχοθετεί τους αντάρτες οι οποίοι μάχονται εναντίον του καθεστώτος του Άσαντ.

Ο Κέρι συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Ναχαγιάν και με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών Άντεν αλ Τζουμπέιρ για το πώς μπορεί να ενωθούν οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης σε μια σύνοδο που θα διεξαχθεί στο Ριάντ τον επόμενο μήνα. Ο ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σέιχ Αμπντάλα μπιν Ζάγεντ συμμετείχε επίσης στη συνάντηση Κέρι-αλ Τζουμπέιρ.

Αν και ο Κέρι είπε πως η Ουάσιγκτον δεν πιέζεται να συνεργαστεί πιο στενά με τη Μόσχα, αυτή η συνεργασία θα ήταν εφικτή υπό προϋποθέσεις και θα μπορούσε να οδηγήσει «εποικοδομητικές πιθανότητες». Όμως, τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι θα ήταν λάθος να θεωρηθεί πως η Ουάσιγκτον κάνει οποιαδήποτε κίνηση που θα επιτρέψει στον Άσαντ να μείνει στην εξουσία.

«Εάν ορισμένοι θεωρούν πως οτιδήποτε από όσα κάνουμε θα βοηθήσει τον Άσαντ να παραμείνει (στην εξουσία), αυτό θα περιπλέξει την κατάσταση», τόνισε ο Κέρι. Αν υπάρξει πιο στενή συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας, αυτή θα πρέπει να προχωρήσει «κατά τρόπο που θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε τα πάθη... των ανθρώπων που μάχονται εναντίον του Άσαντ επί τέσσερα χρόνια».

Σχετικές ειδήσεις