ΚΟΣΜΟΣ

Το νερό... νεράκι λέει η Αυστραλία

Το νερό... νεράκι λέει η Αυστραλία

Οι χρεώσεις λογαριασμών ύδρευσης στην Αυστραλία αυξάνονται όλο και περισσότερο, με τον μέσο λογαριασμό που καλείται να πληρώσει ένα νοικοκυριό να φτάνει στα 584 δολάρια τον χρόνο, κάτι που αποδίδεται εν μέρει και στην δαπάνη για τα έργα συντήρησης του δικτύου ύδρευσης, αλλά και αντιμετώπισης της λειψυδρίας, όπως είναι η κατασκευή μονάδων αφαλάτωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αυστραλιανής Στατιστικής Υπηρεσίας, το οικονομικό έτος 2013-14, οι Αυστραλοί κατανάλωσαν 19 χιλιάδες γιγα-λίτρα νερού (38 φορές το Λιμάνι του Σίδνεϊ), ήτοι 6% λιγότερο από το περασμένο έτος, ενώ την ίδια στιγμή, τα έξοδα του μέσου νοικοκυριού για την κατανάλωση νερού αυξήθηκαν κατά 12% (στην περιοχή της Βικτώριας, η αύξηση έφτασε το 24%, ενώ στην Νέα Νότια Ουαλία το 27%), φτάνοντας συνολικά το ποσό των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων - ή 3,04 δολάρια ανά χίλια λίτρα).

Η ανάγκη ριζικής μεταρρύθμισης του τρόπου διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της κατανάλωσης των αποθεμάτων -η οποία θα περιλαμβάνει και τα τιμολόγια των εταιριών ύδρευσης-, εμφανίζεται, ως εκ τούτου, πιο επιτακτική από ποτέ. Είναι χαρακτηριστικό το ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο καλούν την κυβέρνηση Turnbull να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση του Tony Abbott να διαλύσει την Εθνική Επιτροπή Ύδρευσης, τονίζοντας την σημασία ύπαρξης ενός ανεξάρτητου φορέα επίβλεψης της σχετικής πολιτικής, ο οποίος θα προτείνει και μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των σχετικών υπηρεσιών.

Όπως τονιζόταν στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής, ο πληθυσμός της Αυστραλίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 21,5 εκατομμύρια στην επόμενη πεντηκονταετία, κάτι που καθιστά απαραίτητη την μεταρρύθμιση των σχετικών υπηρεσιών και την δημιουργία υποδομών. Η Επιτροπή θεωρεί πολύ σημαντική την συμμετοχή των καταναλωτών στις διαδικασίες διαμόρφωσης των τιμολογίων κατανάλωσης, όπως εξάλλου και τη δημιουργία πλαισίου δράσης για την αύξηση της παραγωγικότητας, την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της μείωσης του κόστους.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι η Εταιρεία Ύδρευσης Μελβούρνης (Melbourne Water) πρότεινε -για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια-, τη μείωση των χρεώσεων στα τιμολόγια χονδρικής, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ελάφρυνση των νοικοκυριών της πόλης κατά 100 δολάρια κατά την επόμενη πενταετία.

ΠΗΓΗ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις