ΚΟΣΜΟΣ

Γουϊνέα: Η μικρή Νούμπια νίκησε τον θανατηφόρο ιό του Έμπολα

Γουϊνέα: Η μικρή Νούμπια νίκησε τον θανατηφόρο ιό του Έμπολα

Ένα κοριτσάκι μόλις 34 ημερών που δεν πρόλαβε να γνωρίσει τη μητέρα του γιατί η γυναίκα πέθανε από τον ιό Έμπολα, πήρε εξιτήριο αφού θεραπεύθηκε στο Κόνακρι στη Γουινέα.

Οι θεραπευτές του νοσηλευτικού κέντρου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Κόνακρι όπου νοσηλευόταν η μικρή, θα μπορούν να κηρύξουν το τέλος της επιδημίας στη χώρα, 42 ημέρες μετά την δεύτερη εξέταση στο παιδί.

Αν τα αποτελέσματα βγουν αρνητικά και αν στο μεταξύ δεν έχει προκύψει κάποιο άλλο κρούσμα, τότε σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, θα μπορεί να δοθεί η τελική ανακοίνωση η οποία προσδιορίζεται για τα τέλη Δεκεμβρίου.

Πάντως, μόλις έγιναν οι ενημερώσεις πως το κοριτσάκι θεραπεύτηκε από τον θανατηφόρο ιό του Έμπολα, τόσο οι εργαζόμενοι του κέντρου, όσο και συγγενείς της μικρής ξέσπασαν σε ζητωκραυγές.

«Τέλος στα τσιμπήματα. Θα επιστρέψεις στο σπίτι σου σήμερα. Θα μας λείψεις», δήλωσε μια νοσοκόμα, που πήρε στα χέρια της και σήκωσε ψηλά τη Νούμπια, όπως ονόμασαν το παιδί, προς τιμή της νοσοκόμας που βοήθησε τη μητέρα της να την γεννήσει.

«Αφήνουμε τη Νούμπια να φύγει με βαριά καρδιά. Όμως δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να της δώσουμε τη δυνατότητα να ζήσει με τους γονείς της», είπε η γιατρός Μαρί Κλερ Κολιέ εκ μέρους του ιατρικού προσωπικού.

Ο πατέρας της Νούμπια έχει χάσει και τις δύο συζύγους του από Έμπολα.

Η συντονίστρια της ομάδας έκτακτων περιστατικών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Λοράνς Σεϊγί, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters δήλωσε πως: «Ήταν πολύ συγκινητικό για εμάς και την οικογένειά της το ότι μπορέσαμε να την αγγίξουμε χωρίς να φορέσουμε γάντια».

Ο Ιμπραχίμα Σαβανέ ήταν ο πρώτος ασθενής με Έμπολα που θεραπεύτηκε τον Απρίλιο του 2004. Και η μικρή Νούμπια, όλοι πια ελπίζουν να είναι η τελευταία… να μην υπάρξει άλλος άνθρωπος που θα νοσήσει.

Σχετικές ειδήσεις