ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κλειστά τα σχολεία της Βιρτζίνια ενάντια στον προσηλυτισμό του Ισλάμ (Pic &Vid)

ΗΠΑ: Κλειστά τα σχολεία της Βιρτζίνια ενάντια στον προσηλυτισμό του Ισλάμ (Pic &Vid)

Όλα τα σχολεία μιας αμερικανικής κομητείας παρέμειναν κλειστά την Παρασκευή, αφού μια άσκηση αραβικής καλλιγραφίας, η οποία δόθηκε σε μαθητές, προκάλεσε την οργή πολλών γονέων, ακόμη και εξωτερικές απειλές.

«Λυπούμαστε που αναγκαστήκαμε να λάβουμε αυτό το προληπτικό μέτρο, όμως ακολουθούμε τις συστάσεις της αστυνομίας και του συμβουλίου διοίκησης των σχολείων της κομητείας της Αουγκούστα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι σχολικές Αρχές της περιοχής στην Πολιτεία της Βιρτζίνια.

Έντονη πολεμική ξέσπασε πριν από μερικές ημέρες, όταν η εκπαιδευτικός, Τσέριλ ΛαΠόρτε, ζήτησε από τους μαθητές της να εξασκηθούν στην ομορφιά της αραβικής καλλιγραφίας, αντιγράφοντας με το χέρι την “chahada”, η οποία αποτελεί ομολογία της πίστης του Ισλάμ.

Η άσκηση σχεδίου, που περιλαμβάνεται σε εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για παιδιά του γυμνασίου, γίνεται στο πλαίσιο μαθήματος για τις θρησκείες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το Ισλάμ.

calligraphy

«Η άσκηση θα σας δώσει μια ιδέα της καλλιτεχνικής πολυπλοκότητας της καλλιγραφίας», διευκρινιζόταν στη διατύπωση της άσκησης.

Δεκάδες γονείς αντέδρασαν με έντονο τρόπο, αντιμετωπίζοντας την άσκηση αυτή, ως μια προσπάθεια «κατήχησης» των παιδιών τους.

Ορισμένοι μάλιστα απαίτησαν να απολυθεί η εκπαιδευτικός. Το σχολείο κατακλύστηκε από καταγγελτικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τηλεφωνήματα, μερικές φορές υβριστικά.

Καθώς τα μηνυματα αυξάνονταν, οι Αρχές, λαμβάνοντας υπόψη «τον τόνο και το περιεχόμενο αυτών των επικοινωνιών», αποφάσισαν το κλείσιμο όλων των δημόσιων σχολείων της κομητείας την Παρασκευή, όπως εξήγησαν. Αναπρογραμματίστηκαν επίσης οι εξωσχολικές δραστηριότητες.

«Κανένα μάθημα δε γίνεται για να προαγάγει μια θρησκευτική άποψη ή για να αλλάξει τη θρησκευτική πίστη ενός μαθητή», ανέφεραν, υποσχόμενοι, ωστόσο, να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον κάποιο άλλο δείγμα, «μη θρησκευτικό», αραβικής καλλιγραφίας.

Παράλληλα, μεγάλος αριθμός πολιτών έσπευσε να υποστηρίξει την εκπαιδευτικό. Μάλιστα, μία σχετική σελίδα στο Facebook συγκέντρωσε περισσότερες από 2.000 αναρτήσεις.

Σχετικές ειδήσεις