ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην Αιθιοπία - Τουλάχιστον 75 νεκροί από πυρά αστυνομικών (Vid)

Μακελειό στην Αιθιοπία - Τουλάχιστον 75 νεκροί από πυρά αστυνομικών (Vid)

Τουλάχιστον 75 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τις αιθιοπικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή Ορόμια κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια σε κυβερνητικό σχέδιο απαλλοτρίωσης εδαφών, ανέφερε το Σάββατο η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Human Rights Watch (HRW).

Τις βιαιότητες κατήγγειλαν επίσης το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον, συνιστώντας στις αιθιοπικές Αρχές «αυτοσυγκράτηση» και «διάλογο».

«Η αστυνομία και οι ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 75 και τραυματίζοντας πολλούς άλλους, σύμφωνα με ακτιβιστές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η HRW.

Η αιθιοπική κυβέρνηση δεν αντέδρασε αμέσως, σύμφωνα όμως με τον επίσημο απολογισμό της οι νεκροί μέχρι τώρα είναι πέντε. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γκετάτσιου Ρέντα, δήλωσε πως «ειρηνικές διαδηλώσεις» κατέληξαν σε βιαιότητες και κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι «τρομοκρατούν τους πολίτες».

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα από φοιτητές που διαμαρτύρονταν για ένα σχέδιο επέκτασης της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα, που προκάλεσε φόβους ότι θα απαλλοτριωθεί γη σε περιοχές που ανήκουν παραδοσιακά στην εθνότητα Ορόμο, που εκτείνονται από το ανατολικό μέχρι το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Human Rights Watch έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις της τάξης σκότωσαν δεκάδες διαδηλωτές στις περιοχές Σίουα και Ουολέγκα, δυτικά της Αντίς Αμπέμπα, στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Πολλοί μάρτυρες είδαν τις δυνάμεις της τάξης στην πόλη Ουάλιζο, 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Αντίς Αμπέμπα, να πυροβολούν εναντίον του πλήθους των διαδηλωτών τον Δεκέμβριο, με πτώματα να κείτονται στον δρόμο».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες που δείχνουν ανθρώπους, προφανώς διαδηλωτές, μέσα στα αίματα και την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα.

«Η απόκριση της αιθιοπικής κυβέρνησης στις διαδηλώσεις στην Ορόμια προκάλεσε δεκάδες θανάτους και αύξησε τον κίνδυνο ενός ακόμη μεγαλύτερου λουτρού αίματος», εκτίμησε η Λέσλι Λεφκόβ, αναπληρώτρια διευθύντρια της οργάνωσης για την Αφρική.

Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει πολλές φορές τις Aρχές επειδή καταφεύγουν στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να φιμώσουν την ειρηνική αντιπολίτευση.

Η περιοχή Ορόμια, με πληθυσμό σχεδόν 27 εκατομμυρίων κατοίκων, είναι η πιο πολυπληθής στη χώρα και έχει τη δική της γλώσσα, την Ορόμο, που διαφέρει από την επίσημη γλώσσα, την αμχαρική.

Η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, κάλεσε την Παρασκευή την αιθιοπική κυβέρνηση σε «αυτοσυγκράτηση». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες συγκρούσεις στην περιοχή Ορόμια της Αιθιοπίας που προκάλεσαν τον θάνατο πολλών διαδηλωτών», ανάφερε σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο η πρεσβεία των ΗΠΑ.

«Καλούμε την αιθιοπική κυβέρνηση να επιτρέψει τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να δεσμευθεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο προκειμένου να απαντήσει σε νόμιμες ανησυχίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την Παρασκευή, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ήδη κάνει λόγο για «διαδηλώσεις που εκτείνονται σε ολόκληρη την περιοχή Ορόμια τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένες από τις οποίες κατέληξαν σε βία και προκάλεσαν θύματα» και συνέστησε στους Βρετανούς να μην επισκέπτονται, αν δεν είναι απαραίτητο, την περιοχή δυτικά και νοτιο-δυτικά της Ορόμια.

Σύμφωνα με την HRW, γεωργικές εκμεταλλεύσεις που ανήκουν σε ξένους «λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν» στο περιθώριο διαδηλώσεων κοντά στην Ντέμπρε Ζέιτ, 50 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντίς Αμπέμπα.

Σχετικές ειδήσεις