ΚΟΣΜΟΣ

Έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης Ιράν – Σαουδικής Αραβίας απηύθυναν ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία

Έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης Ιράν – Σαουδικής Αραβίας απηύθυναν ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση εν μέσω της κρίσης που πυροδοτήθηκε από την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ – Έκκληση για άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών και από Γερμανία, Γαλλία.

«Συνεχίζουμε να εκφράζουμε την ανησυχία μας και (να τονίζουμε) την ανάγκη οι ιρανικές και οι σαουδαραβικές ηγεσίες να αποκλιμακώσουν από κοινού την κατάσταση. Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην αναζωπυρώνουν περαιτέρω τις εντάσεις, που είναι αρκετά έντονες στην περιοχή», δήλωσε κατά την πρωινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Όπως τόνισε ο Έρνεστ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογο του, όπως επίσης και οι διπλωματικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ με Σαουδάραβες αξιωματούχους για να διαβιβάσουν το μήνυμα.

Στο μεταξύ, έκκληση για άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν απηύθυναν σήμερα (4/1) η Γερμανία και η Γαλλία.

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε το Ριάντ και την Τεχεράνη να κάνουν τα πάντα «για την αποκατάσταση των σχέσεών τους», προβλέποντας ότι «οι εξελίξεις» στη Σαουδική Αραβία θα ληφθούν υπόψη στις αποφάσεις για τις εξαγωγές όπλων προς τη χώρα αυτή.

«Καλούμε τις δύο χώρες να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

«Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι η επίλυση των κρίσεων (στη Συρία και στην Υεμένη) και άλλων κρίσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν η σουνιτική δύναμη που είναι η Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν προτίθενται να κάνουν ο ένας ένα βήμα προς τον άλλο», συμπλήρωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ.

Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία διέκοψε χθες Κυριακή τις σχέσεις με το Ιράν αφού Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αποστολές της εκεί, οργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει το Σάββατο 47 άτομα, μεταξύ των οποίων ένας επιφανής σιίτης ιερωμένος. Η εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση της έντασης μεταξύ σιιτικών και σουνιτικών χωρών.

«Η δική μας η άποψη είναι ότι η Μέση Ανατολή έχει ένα χρέος προς τον υπόλοιπο κόσμο», συνέχισε ο Σέφερ και υπογράμμισε: «Εδώ και χρόνια η διεθνής κοινότητα, μεταξύ της οποίας η Γερμανία, εργάζεται για να συμβάλει στον τερματισμό των συγκρούσεων (...) Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν οφείλουν επίσης να συμβάλουν στην επίλυση των κρίσεων».

Η Γερμανία δεν σχεδιάζει πάντως να επιβάλει κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία μετά την εκτέλεση αυτών των ανθρώπων το Σάββατο, σημείωσε εξάλλου ο Σέφερ.

Και μπορεί η χώρα του να αντιτίθεται στη θανατική ποινή, αλλά όπως υπογράμμισε: «Δεν γνωρίζω για σχέδια της κυβέρνησης μέχρι στιγμής για την επιβολή κυρώσεων γι' αυτόν το λόγο».

Την ίδια ώρα, ο Σέφερ σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ιράν σχεδιάζει να αποσυρθεί από την εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη, με τις παγκόσμιες δυνάμεις πέρυσι, για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

«Διαβλέπω ότι δεν υπάρχει κανένα συμφέρον από την πλευρά των σημαντικών παραγόντων του Ιράν - την ιρανική κυβέρνηση, τον Ιρανό πρόεδρο και άλλους - να απόσχουν από τις συμφωνίες που συνήφθησαν στη Βιένη το περασμένο καλοκαίρι», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αντιδρώντας στη διακοπή από το Ριάντ των διπλωματικών του σχέσεων με την Τεχεράνη, η Γαλλία κάλεσε και αυτή τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να περιορίσουν την ένταση.

«Χρειάζεται να επαγρυπνούμε γι' αυτό που συμβαίνει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ σε δημοσιογράφους.

«Η Γαλλία καλεί και τις δύο πλευρές να περιορίσουν την ένταση», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις