ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε η «γιάφκα» στην οποία σχεδιάστηκαν οι επιθέσεις στο Παρίσι

Βρέθηκε η «γιάφκα» στην οποία σχεδιάστηκαν οι επιθέσεις στο Παρίσι

Οι βελγικές Αρχές πιστεύουν ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο μπορεί να είχαν παρασκευαστεί σε ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, το οποίο είχε νοικιαστεί με τη χρήση ψεύτικου ονόματος και όπου βρέθηκε το δακτυλικό αποτύπωμα ενός βασικού υπόπτου, ο οποίος διαφεύγει.

Υλικό που προορίζεται για την παρασκευή εκρηκτικών ουσιών, ίχνη εκρηκτικής ουσίας, τρεις ζώνες «που θα μπορούσαν να προορίζονται για τη μεταφορά εκρηκτικών» και ένα δακτυλικό αποτύπωμα του υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος ακόμη διαφεύγει της σύλληψης, βρέθηκαν σε διαμέρισμα των Βρυξελλών στις 10 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Στο διαμέρισμα βρέθηκε επίσης δακτυλικό αποτύπωμα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, αδελφού του ενός από τους δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, ο οποίος επέστρεψε από τη γαλλική πρωτεύουσα το πρωί της επομένης των επιθέσεων, αλλά ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί τα ίχνη του. Αγνοείται από εκείνη την ημέρα, δηλαδή τη 14η Νοεμβρίου, στις 14:00 τοπική ώρα, όταν ο ένας από τους υπόπτους στους οποίους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στο Βέλγιο τον άφησε σε δρόμο του Σάερμπεκ.

«Βρήκαμε το δακτυλικό αποτύπωμα, αλλά δεν έχουμε ιδέα πότε το άφησε. Ένα δακτυλικό αποτύπωμα δεν φέρει ημερομηνία ή ώρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Έρικ Φαν Ντερ Σιπτ. «Ίσως να είχε πάει εκεί για να πάρει τη ζώνη του (πριν από τις επιθέσεις) ή να είχε πάει μετά. Πιστεύω ότι και οι δύο υποθέσεις είναι πιθανές».

Το διαμέρισμα αυτό, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Σάερμπεκ των Βρυξελλών, «είχε νοικιαστεί με πλαστή ταυτότητα, η οποία θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί» από έναν από τους 9 ανθρώπους που έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στο Βέλγιο σχετικά με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, διευκρίνισε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία σε ανακοίνωσή της, με την οποία επιβεβαίωσε σχετικό δημοσίευμα βελγικής εφημερίδας.

Τα ευρήματα αυτά από την επιδρομή της βελγικής αστυνομίας στο διαμέρισμα των Βρυξελλών στις 10 Δεκεμβρίου ενισχύουν τις ενδείξεις ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους, είχαν τουλάχιστον εν μέρει σχεδιαστεί στο Βέλγιο.

Σχετικές ειδήσεις