ΚΟΣΜΟΣ

FT: Σχέδιο απομόνωσης της Ελλάδας από την ΕΕ - Φόβος για εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών

FT: Σχέδιο απομόνωσης της Ελλάδας από την ΕΕ - Φόβος για εγκλωβισμό χιλιάδων μεταναστών

Δραστικό πλάνο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών φαίνεται ότι εξετάζουν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με τους Financial Times, αναβιώνοντας τους φόβους της Ελλάδας ότι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας

Η κομισιόν και το Βερολίνο εμφανίζονται έτοιμοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα των FT, να στηρίξουν την πρόταση ενίσχυσης των Σκοπίων με αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα με την Ελλάδα, η οποία θα είχε συνέπεια την απομόνωση της χώρα μας.

Η κίνηση αυτή, σημειώνει το δημοσίευμα, έρχεται καθώς απέτυχε το σχέδιο να μπλοκαριστεί στην Τουρκία το κύμα των προσφύγων, με ενίσχυση της χώρας με 3 δισ. ευρώ.

Κατά το δημοσίευμα αν εφαρμοστεί το σχέδιο, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η Ευρώπη «μετακινεί» τα σύνορά της στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και όχι στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Το πλάνο συζητήθηκε την Τετάρτη, από τους πρέσβεις της ΕΕ, μετά από την επιστολή του Σλοβένου πρωθυπουργού, με την οποία ζητούσε από την ΕΕ «άμεση βοήθεια» στα Σκόπια ώστε να εμποδιστεί «η διέλευση συγκεκριμένων παράτυπων μεταναστών από τα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια», ενώ απαίτησε ενίσχυση με αξιωματούχους που θα ελέγχουν τα σύνορα και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Σχετικές ειδήσεις