ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Πιέζει ο Ραχόι για συμμαχία με τους σοσιαλιστές και το Ciudadanos

Ισπανία: Πιέζει ο Ραχόι για συμμαχία με τους σοσιαλιστές και το Ciudadanos

Ο Μαριάνο Ραχόι, εξέπληξε την Παρασκευή (22/01) τους αντιπάλους του ανακοινώνοντας ότι δεν θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, καθώς δεν έχει την απαραίτητη υποστήριξη.

Πιέσεις για το σχηματισμό μιας πολιτικής συμμαχίας ώστε να κυβερνήσει με τους αριστερούς σοσιαλιστές και το κεντρώο κόμμα Ciudadanos, εξακολουθεί να ασκεί ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, όπως δήλωσε ο ίδιος, μια ημέρα αφότου ανέβαλε την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο αρχηγός του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), εξέπληξε χθες τους αντιπάλους του ανακοινώνοντας ότι δεν θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου την επόμενη εβδομάδα, καθώς δεν έχει την απαραίτητη υποστήριξη από άλλα κόμματα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου που δεν έδωσε σε κανένα κόμμα απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Ραχόι αναμενόταν, έπειτα από έναν γύρο συνομιλιών με τον βασιλιά Φίλιππο, ότι θα σχημάτιζε κυβέρνηση και θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης. Τώρα οι συνομιλίες με τον βασιλιά θα επαναληφθούν την Τετάρτη (27/01). Ο Ραχόι υποστήριξε πως μια συμμαχία ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα, τους σοσιαλιστές και το Ciudadanos παραμένει «η πιο εύλογη επιλογή». «Αυτή ήταν και εξακολουθεί να είναι η άποψή μας», δήλωσε σε ομιλία του σε συγκέντρωση του κόμματος στην Κόρντοβα.