ΚΟΣΜΟΣ

«Σκανδαλώδεις» οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί διαφθοράς του Πούτιν

«Σκανδαλώδεις» οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί διαφθοράς του Πούτιν

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα «σκανδαλώδεις και προσβλητικές» τις κατηγορίες για διαφθορά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που εξακόντισε η αμερικανική κυβέρνηση και εκτίμησε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιζητούν να επηρεάσουν τις ρωσικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2018.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία στο ύπατο αξίωμα της χώρας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Εκτιμούμε πως οι δηλώσεις αυτές είναι σκανδαλώδεις και προσβλητικές. Εννοείται, αναμένουμε εξηγήσεις εκ μέρους αμερικανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως πρόκειται για «μία δήλωση εντελώς χωρίς προηγούμενο» προερχόμενη από την Ουάσινγκτον.

Το βράδυ της Πέμπτης μερικές ημέρες μετά τη μετάδοση μιας εκπομπής του BBC στη διάρκεια της οποίας ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών κατηγορεί τον Βλαντίμιρ Πούτιν για διαφθορά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζόσουα Έρνεστ, δήλωσε: «Η δήλωση του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτό που αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο την άποψη της κυβέρνησης».

«Υπάρχει ακόμη χρόνος, περισσότερα από δύο χρόνια πριν από τις προεδρικές εκλογές μας (που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2018), όμως η προετοιμασία φαίνεται να έχει ξεκινήσει. Είναι σαφές πως η συσσώρευση αρνητικών (πληροφοριών) εναντίον του αρχηγού του κράτους μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να ασκηθεί πίεση και να επηρεαστούν οι μελλοντικές προεκλογικές εκστρατείες μας», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει πει ακόμη αν σκέπτεται να διεκδικήσει δεύτερη θητεία στη σειρά και τέταρτη μετά την πρώτη του εκλογή στην προεδρία.

«Είναι προφανές πως οι εταίροι μας –ή μάλλον θα έπρεπε να πούμε τώρα οι υποτιθέμενοι εταίροι μας– δεν εκτιμούν τη συγκροτημένη γραμμή που ακολουθεί η Ρωσία στο ουκρανικό, στο συριακό και γενικά την πολιτική της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή», εκτίμησε.

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον είναι στο χειρότερο σημείο τους μετά την έναρξη της ουκρανικής κρίσης το 2014 που προκάλεσε, μεταξύ άλλων, σειρά αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Στο συριακό πληθαίνουν, ωστόσο, οι στρατιωτικές και διπλωματικές επαφές των δύο χωρών με σκοπό την εξεύρεση λύσης στη σύγκρουση που μαίνεται στη Συρία.

Λαβρόφ εναντίον Κέρι για τις κατηγορίες περί διαφθοράς του Πούτιν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε σήμερα την αγανάκτησή του στον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι για τις «κατασκευασμένες κατηγορίες» που εξακόντισαν εναντίον της ρωσικής ηγεσίας υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τονίστηκε πως η ενοχή για τη σκόπιμη κλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις βαραίνει πλήρως στην Ουάσινγκτον», ανέφερε το υπουργείο.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως τα σχόλια που είχε κάνει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι διεφθαρμένος, «αντανακλούν την άποψη της κυβέρνησης».
Το Κρεμλίνο δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως τα σχόλια αυτά είναι σκανδαλώδη και προσβλητικά και έχουν σκοπό να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των επόμενων προεδρικών εκλογών στη Ρωσία.

Ρoή Ειδήσεων