ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Μεσόγειο – Στόχος των τζιχαντιστών τα κρουαζιερόπλοια

Συναγερμός στη Μεσόγειο – Στόχος των τζιχαντιστών τα κρουαζιερόπλοια

Τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη δράση των τζιχαντιστών στη Μεσόγειο κρούει ο Βρετανός αντιναύαρχος του ΝΑΤΟ, Κλάιβ Τζόνστον.

Στα αρρωστημένα σχέδια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους φαίνεται ότι είναι και ένα «χτύπημα» στην Ευρώπη δια θαλάσσης. Όπως δήλωσε ο Βρετανός αντιναύαρχος του ΝΑΤΟ, Κλάιβ Τζόνστον, σε ενημέρωση στο Λονδίνο, η τρομοκρατική οργάνωση επιχειρεί να χτίσει ναυτική δύναμη και να εξαπολύσει επιθέσεις σε κρουαζιερόπλοια ή εμπορικά πλοία στη Μεσόγειο χρησιμοποιώντας εκλεπτυσμένα όπλα μέσω θαλάσσης.

Παρότι ο Τζόνστον δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την τζιχαντιστική απειλή δια θαλάσσης, τόνισε ότι είναι πιθανό «κορεατικός, κινεζικός και ρωσικός εξοπλισμός» να... βρει το δρόμο του στις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. «Θα ήθελε (σ.σ το Ισλαμικό Κράτος) να έχει και έναν ναυτικό «βραχίονα» όπως η Αλ Κάιντα», είπε χαρακτηριστικά ο Τζόνστον, σύμφωνα με τον Telegraph.

«Δε βρισκόμαστε σε πόλεμο, δεν είμαστε σε μία περίοδο έντασης, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες εκεί και πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι θα έχουμε πρόσβαση εκεί με όλη την ελευθερία της ναυτιλίας υπό το διεθνές δίκαιο. Αν με ανησυχεί; Ναι, με ανησυχεί λίγο», δήλωσε ο αντιναύαρχος.

Όσο για τις πιθανές επιθέσεις σε κρουαζιερόπλοια, εξήγησε ότι μπορεί να σημειωθούν «σχεδόν από λάθος» ή από «τυχαία τρομοκρατία» που, όμως, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη Δύση.

Παρότι προς το παρόν δεν υπάρχουν απειλές για τη ναυτιλία από το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ έχει δει την οργάνωση να «αναπτύσσεται και να παίρνει μορφή με εξαιρετικό τρόπο».