ΚΟΣΜΟΣ

Διέφευγε επί 20 χρόνια τη σύλληψη για φόνο Τούρκου βιομηχάνου

Διέφευγε επί 20 χρόνια τη σύλληψη για φόνο Τούρκου βιομηχάνου

Η τουρκική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες και προφυλάκισε σήμερα τον ύποπτο για τη δολοφονία ενός διάσημου Τούρκου βιομηχάνου, ο οποίος διέφευγε επί είκοσι χρόνια και συνελήφθη αυτή την εβδομάδα, ενώ ετοιμαζόταν, σύμφωνα με τις αρχές, να πραγματοποιήσει μια επίθεση, αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε επισήμως κατηγορίες σε βάρος του Ισμαήλ Ακόλ, ο ο οποίος καταζητούνταν από το 1996 απ' όλες τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας για τη δολοφονία του Οζντεμίρ Σαμπαντζί, ενός από τους επικεφαλής του φημισμένου ομώνυμου τουρκικού βιομηχανικού ομίλου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Το πρακτορείο πρόσθεσε πως ο κατηγορούμενος προφυλακίσθηκε.

Μέλος του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), ο Ακόλ συνελήφθη τη Τρίτη με μια γυναίκα στον σταθμό λεωφορείων του Σόκε, στην επαρχία του Αϊδινίου (δυτική Τουρκία), έχοντας στην κατοχή του έναν εκτοξευτήρα ρουκετών, μια χειροβομβίδα, πιστόλια και πυρομαχικά, σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού κυβερνήτη.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Dogan, ο Ακόλ και η συνεργός του ταξίδευαν με πλαστές ταυτότητες και ετοίμαζαν επίθεση στην Άγκυρα.

Μαρξιστικής ιδεολογίας, το DHKP-C είναι μια εκτός νόμου ριζοσπαστική οργάνωση που έχει διαπράξει πολυάριθμες επιθέσεις στο τουρκικό έδαφος από τη δεκαετία του 1970, κυρίως εναντίον προσωπικοτήτων που εκπροσωπούν το τουρκικό κράτος, τον τουρκικό καπιταλισμό ή τα αμερικανικά συμφέροντα.

Η επίθεση με στόχο τον Σαμπαντζί, τον Ιανουάριο του 1996, είχε στοιχίσει επίσης τη ζωή σ' ένα στέλεχος της επιχείρησής του καθώς και στη γραμματέα του.