ΚΟΣΜΟΣ

Οι απαιτήσεις της αντιπολίτευσης της Συρίας πριν την διάσκεψη στη Γενεύη

Οι απαιτήσεις της αντιπολίτευσης της Συρίας πριν την διάσκεψη στη Γενεύη

Η συριακή αντιπολίτευση δεν θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ παρά μόνο στην περίπτωση που οι πολιορκίες των συριακών πόλεων αρθούν και οι βομβαρδισμοί σταματήσουν, δήλωσε σήμερα στο Λονδίνο ανώτερο στέλεχος της αντιπολίτευσης.

«Πριν πάμε στη Γενεύη την 25η Φεβρουαρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί μια σειρά μέτρων», δήλωσε στον Τύπο ο γενικός συντονιστής του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, ο Ριάντ Χιτζάμπ, αναφερόμενος στην άρση των πολιορκιών καθώς και την ανάγκη να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να σταματήσουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε περιοχές όπου ζουν άμαχοι.

Ο Χιτζάμπ έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ. Ο τελευταίος «επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του» στον συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης.

«Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να τερματιστούν κατεπειγόντως τα δεινά που υπομένουν οι Σύροι, στο γεγονός ότι το καθεστώς και η Ρωσία πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις επιδρομές εναντίον αμάχων και στην πλήρη πρόσβαση (των ανθρωπιστικών οργανώσεων) στις πολιορκημένες περιοχές», ανέφερε ο Χάμοντ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Φόρεϊν Όφις.

«Η Ρωσία και το (συριακό) καθεστώς στοχοθετούν εσκεμμένα την αντιπολίτευση και κατά συνέπεια ενισχύουν το Ντάες», επέμεινε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στα αραβικά.

Ο ΟΗΕ ελπίζει να ξαναρχίσουν την 25η Φεβρουαρίου οι ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης, οι οποίες ανεστάλησαν στις αρχές του μήνα, με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία ο οποίος διαρκεί πάνω από πέντε χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει εκατομμύρια άλλους — πάνω από τον μισό συριακό πληθυσμό — να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο Χιτζάμπ, πρώην πρωθυπουργός της Συρίας, ανέφερε επίσης ότι η αντιπολίτευση αξιώνει να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι στις φυλακές του καθεστώτος. Ακόμη, είπε πως το Χαλέπι, το οποίο είναι περικυκλωμένο από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, δεν θα καταληφθεί ποτέ από τα στρατεύματα του Άσαντ.

Ο Σαλίμ αλ Μούσλατ, ένας από τους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης, είπε εξάλλου ότι, εάν οι σύμμαχοί της προμήθευαν στην αντιπολίτευση αντιαεροπορικούς πυραύλους, οι μαχητές θα μπορούσαν να αμυνθούν έναντι των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, ενώ πρόσθεσε πως δεν θα επέτρεπαν αυτά τα όπλα να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών.

«Εάν τους είχαμε (σ.σ. τους αντιαεροπορικούς πυραύλους), θα λύναμε το πρόβλημα της Συρίας, είπε ο Μούσλατ. Πρόσθεσε ότι οι πύραυλοι εδάφους-αέρος θα συνέβαλαν στην άμυνα έναντι οποιουδήποτε αεροσκάφους, περιλαμβανομένων των ρωσικών, επιτίθεται εναντίον αμάχων.

«Αληθινά εγγυόμαστε ότι δεν θα πάνε πουθενά — θα μείνουν στα χέρια των μετριοπαθών, υπό την επιτήρηση των φίλων μας, των Ευρωπαίων ή των Αμερικανών», υποστήριξε ο ίδιος.

Ο Ριάντ Χιτζάμπ τόνισε εξάλλου πως οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις πρέπει να αναγκάσουν τη Ρωσία να σταματήσει να βομβαρδίζει άμαχους στη Συρία. «Είναι υποχρέωση των Ηνωμένων Πολιτειών (της Αμερικής) και των φίλων του συριακού λαού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να πουν στον Πούτιν πως αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε ο Χιτζάμπ.