ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και πολεμίων του πρώην προέδρου Λούλα ντα Σίλβα

Βραζιλία: Συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και πολεμίων του πρώην προέδρου Λούλα ντα Σίλβα

Συγκρούσεις ξέσπασαν μπροστά σε δικαστήριο του Σάο Πάολο μεταξύ διαδηλωτών, υποστηρικτών και πολεμίων του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος είχε κληθεί να δώσει κατάθεση σχετικά με πιθανό ξέπλυμα χρήματος, προτού η ανακριτική διαδικασία διακοπεί με απόφαση του δικαστή.

Σχεδόν 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο για να υποστηρίξουν ή να αποδοκιμάσουν τον πρώην επικεφαλής του Κράτους της Βραζιλίας, ηλικίας σήμερα 70 ετών. Οι υποστηρικτές του Λούλα, φορώντας κόκκινες μπλούζες κρατούσαν σημαίες του Κόμματος των Εργατών (PT), ενώ οι αντίπαλοί του πρώην προέδρου φώναζαν: «Έξω ο Λούλα! Έξω το PT!», διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αφού αντήλλαξαν ύβρεις διαδηλωτές των δύο στρατοπέδων άρχισαν να πυροβολούν οι μεν εναντίον των δε, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί άνθρωποι. Η αστυνομία έκανε χρήση βίας και δακρυγόνων για να απωθήσει το πλήθος.

Ο Λούλα και η σύζυγός του Μαρίζα κλήθηκαν την Τετάρτη (17/2) από έναν εισαγγελέα του Σάο Πάολο για να δώσουν κατάθεση στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων».

Ο εισαγγελέας του Σάο Πάολο επιχειρεί να εξιχνιάσει εάν ο Λούλα και η σύζυγός του απέκρυψαν από τις αρχές ένα τμήμα της περιουσίας τους, ιδίως ένα τριάρι διαμέρισμα σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στο Σάο Πάολο.

Σχετικές ειδήσεις