ΚΟΣΜΟΣ

Κοντά σε συμφωνία- σταθμό για επιστροφή των μη Σύρων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία

Κοντά σε συμφωνία- σταθμό για επιστροφή των μη Σύρων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία

Η ΕΕ βρίσκεται πολύ κοντά σε μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία με την Άγκυρα, που θα δώσει το πράσινο φως για την επαναπροώθηση όλων των μη Σύρων και Ιρακινών μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία, σηματοδοτώντας τη σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ ως προς τις συνεχείς μεταναστευτικές ροές που φθάνουν στα εδάφη της, σύμφωνα με δημοσίευμα των Finacial Times, το οποίο επιβεβαιώνει και το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ευρωπαϊκοί παράγοντες που επικοινώνησαν μαζί του.

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΡΚΕΛ-ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Μετά από εβδομάδες διπλωματικών πιέσεων από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, φέρεται να συμφώνησε ως προς τα ανωτέρω στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ την Πέμπτη, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε ότι η Άγκυρα θα εντείνει τη δράση κατά των δουλεμπόρων.

Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή της συμφωνίας εμπεριέχει δυσκολίες, οι όροι της θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, καθώς έως σήμερα η ανάσχεση των ροών στο Αιγαίο έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει προκαλέσει οξείες εντάσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, καθώς περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια άτομα έχουν εισέλθει στα εδάφη του ευρωπαϊκού μπλοκ των 28 χωρών μέσω της θάλασσας από το 2015. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έχει βρεθεί υπό έντονη πίεση εντός και εκτός Γερμανίας προκειμένου να καταβάλλει προσπάθειες για την ανακοπή της μεταναστευτικής ροής, αφότου αρχικά υποσχέθηκε να δεχθεί πρόσφυγες από τη Συρία πέρυσι και στη συνέχεια αναζήτησε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή συμφωνία για το διαμοιρασμό του βάρους με άλλα απρόθυμα κράτη-μέλη.

Δύο διπλωμάτες που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων που έλαβαν χώρα στην Άγκυρα την Πέμπτη, δήλωσαν ότι η Τουρκία συμφώνησε επίσης να δεχτεί πίσω όλους τους μετανάστες που θα διασώζονται στα διεθνή ύδατα από το στόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, όπως επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, φέρεται να προειδοποίησε ότι οι πόρτες της Ευρώπης θα κλείσουν για τους οικονομικούς μετανάστες. «Θέλω να απευθύνω έκκληση προς όλους τους εν δυνάμει παράτυπους οικονομικούς μετανάστες, απ’ όπου κι αν προέρχονται: Μην έρθετε στην Ευρώπη».

Παρών στη συνάντηση της Άγκυρας εκτός από τους Νταβούτογλου και Τουσκ ήταν και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμμερμανς. Μιλώντας μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Τουσκ δήλωσε ότι σύντομα περιμένει να «ανακοινώσει πρόοδο όσον αφορά στην επαναπροώθηση των μεταναστών».

«Για πολλούς στην Ευρώπη η πλέον υποσχόμενη μέθοδος για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι ένας μηχανισμός ταχείας και μεγάλης κλίμακας επιστροφής παράνομων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα. Θα διαλύσει το επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων», πρόσθεσε.

Η πολύαναμενόμενη συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άγκελας Μερκελ με τον Αχμέτ Νταβούτογλου την Κυριακή (6/3), με αντάλλαγμα την επιτάχυνση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Τέλος, οι Financial Times υπενθυμίζουν ότι η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία επαναπροώθησης μεταναστών με την Ελλάδα, η οποία όμως έχει ελάχιστα εφαρμοσθεί στην πράξη στα 14 χρόνια από τη σύναψη της, καθώς για παράδειγμα από τους δεκάδες χιλιάδες που καταφθάνουν στα παράλια των ελληνικών νησιών, μόλις 300 μετανάστες επέστρεψαν με λεωφορείο πίσω στην Τουρκία αυτήν την εβδομάδα.

Σχετικές ειδήσεις