Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών - Τουσκ: Οι Έλληνες πληρώνουν ένα πολύ υψηλό τίμημα

Newsbomb

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι την ερχόμενη Τρίτη (08/03/2016), μία ημέρα μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το προσφυγικό, θα μεταβεί στη Σμύρνη όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων κρατών - μελών για το προσφυγικό και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα καταστεί αποθήκη ψυχών. Την αλληλεγγύη του προς τη χώρα μας εξέφρασε ο κ. Τουσκ.

Τα κύρια σημεία των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα

Δυστυχώς δύο εβδομάδες μετά την προηγούμενη επίσκεψη του κ. Τουσκ στην Αθήνα, η ΕΕ εμφανίζεται αδύναμη να αντιμετωπίση την προσφυγική κρίση.

Υπάρχει επιδεικτική άρνηση πολλών χωρών-μελών της ΕΕ για την εφαρμογή του νόμιμου μέτρου της μετεγκατάστασης και της αναλογικής κατανομής των προσφύγων. Συζητήσαμε με τον κ. Τουσκ ότι θα πρέπει να υπάρξει τήρηση των συμφωνηθέντων.

1ον Η Ελλάδα ως προς την προσφυγική κρίση έχει αναλάβει βάρος δυσανάλογο ως προς τις δυνάμεις της, αλλά η ανταπόκρισή της ήταν άμεση, αντανακλώντας το καθήκον της και τον πολιτισμό της απέναντι σε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια. Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι ο πολιτισμός άλλων χωρών της ΕΕ είναι διαφορετικός.

2ον Αναμένουμε ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει ρητά δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος του προσφυγικού από μόνη της. Η Ελλάδα θα απαιτήσει να γίνει σεβαστή από όλους η ευρωπαϊκή συνθήκη και να υπάρξουν κυρώσεις για όσους δεν τη σεβαστούν. Πρέπει να λειτουργήσει άμεσα η μετεγκατάσταση προσφύγων, με αξιοπρεπείς συνθήκες, τόσο από την Ελλάδα όσο και απευθείας από την Τουρκία.

Παράλληλα, θεωρούμε αναγκαία την εφαρμογή μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για την επαναπροώθηση των παρατύπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να καταστεί αποθήκη ψυχών, αλλά θα βοηθήσουμε όλους εκείνους που έχουν ανάγκη από βοήθεια.

3ον Η Ελλάδα έχει ανάγκη από βοήθεια ανθρωπιστική και οικονομική, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό.

4ον Ζητάμε να σταματήσουν αμέσως οι μονομερείς ενέργειες κρατών ως προς το προσφυγικό, οι οποίες χαρακτηρίζονται απαράδεκτες και δεν τιμούν το πρόσωπο της ΕΕ.

Κατασκευάζουμε κέντρα με θέσεις μετεγκατάστασης για τους πρόσφυγες. Σε συνεργασία με τις δυνάμεις της Frontex φυλάσσουμε τα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα στη βάση της υπεράσπισης των ευρωπαϊκών κανόνων.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική στιγμή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, η οποία απαιτεί ομοψυχία. Προσβλέπω θετικά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Την Τρίτη, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα επισκεφθώ τη Σμύρνη, όπου θα συμμετάσχω στο Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας, όπου θα συζητήσουμε διμερή θέματα, μεταξύ των οποίων και η προσφυγική κρίση.

Η κρίση που αντιμετωπίζουμε ξεπερνά τις δυνατότητες μιας χώρας, θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπροστά στις προκλήσεις που έχουμε, πρέπει να κινηθούμε από κοινού, προτάσσοντας την αλληλλεγγύη.

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του Ντόναλντ Τουσκ

Το να φύγει η Ελλάδα από τη Σένγκεν δεν αποτελεί λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Από την Αθήνα θέλω να απευθύνω έκκληση σε όλους τους μετανάστες: Μην έρχεστε στην Ελλάδα, μην έρχεστε στην Ευρώπη, μην πιστεύεται τους διακινητές. Οι κανόνες της Σένγκεν θα επανενεργοποιηθούν.

Όπως είδα με τα ίδια μου τα μάτια, η κατάσταση στη δυτική διαδρομή των Βαλκανίων είναι δραματική. Θα ταξιδέψω άμεσα στην Τουρκία από την Αθήνα, γιατί πρέπει να πετύχει το κοινό σχέδιο δράσης της ΕΕ με την Τουρκία.

Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πληρώνουν ένα πάρα πολύ υψηλό τίμημα για μια κατάσταση που δεν είναι δικό τους το φταίξιμο. Θέλω να ξέρετε ότι η Ευρώπη είναι και θα παραμείνει στο πλευρό σας.