ΚΟΣΜΟΣ

Υπό κράτηση ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα

Υπό κράτηση ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα

«Υπάρχουν αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος Λούλα έλαβε χρήματα από κύκλωμα απάτης προκειμένου να ανακαινίσει ένα τριώροφο διαμέρισμα και μια εξοχική κατοικία στην Ατιμπάια»

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Βραζιλίας ερεύνησε την κατοικία του πρώην προέδρου (2003-2010) Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στο Σάο Πάολο και τον προσήγαγε για ανάκριση στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς Petrobras, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Λούλα.

«Η ομοσπονδιακή αστυνομία (PF) πραγματοποιεί έρευνες στην κατοικία του, στο Ινστιτούτο Λούλα και στις κατοικίες πολλών συνεργατών του και μελών της οικογένειάς του», δήλωσε ο Χοσέ Κρισπινιάνο, εκπρόσωπος Τύπου του πρώην προέδρου της Βραζιλίας και του ιδρύματος που φέρει το όνομά του. Επιβεβαίωσε επίσης πως ο Λούλα προσήχθη από την αστυνομία για ανάκριση.

Τα εντάλματα έρευνας και προσαγωγής «εκτελέστηκαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία προκειμένου να διερευνηθούν αδικήματα διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος του κυκλώματος (απάτης) Petrobras που ενδέχεται να διαπράχθηκαν από τον πρώην πρόεδρο Λούλα και τους συνεργάτες του», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εισαγγελίας του κρατιδίου Παρανά (νότια), που είχε επιφορτιστεί με τη διερεύνηση της απάτης στους κόλπους της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρίας.

«Υπάρχουν αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρόεδρος Λούλα έλαβε χρήματα από το κύκλωμα (απάτης) Petrobras προκειμένου να ανακαινίσει ένα τριώροφο διαμέρισμα και μια εξοχική κατοικία στην Ατιμπάια», αναφέρει η εισαγγελία.

«Διερευνώνται επίσης καταβολές ποσών στον πρώην πρόεδρο από επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην έρευνα για διαφθορά, υπό τη μορφή δήθεν δωρεών και συνεδρίων», προσθέτει η εισαγγελία.

Η προσαγωγή του Λούλα συνιστά «βία»

Ο υπουργός Εργασίας της Βραζιλίας Μιγκέλ Ροσέτο δήλωσε πως η προσαγωγή του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για να ανακριθεί στο πλαίσιο έρευνας κατά τις διαφθοράς δεν αποτελεί «δικαιοσύνη» και την περιέγραψε ως «βία».

«Η ενέργεια είναι μια ξεκάθαρη επίθεση σ' αυτά που αντιπροσωπεύει ο Λούλα ως πολιτικός και κοινωνικός ηγέτης», υπογραμμίζει ο υπουργός σε δήλωση που δημοσιοποίησε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Στο μεταξύ, ομάδες αντίπαλων διαδηλωτών συγκρούσθηκαν έξω από την κατοικία του Λούλα μετά την προσαγωγή του, υπογραμμίζοντας τα βαθιά πολιτικά πάθη γύρω από τον πρώην ηγέτη.

Σχετικές ειδήσεις