ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Yπό δικαστική επιμέλεια η εφημερίδα Zaman

Τουρκία: Yπό δικαστική επιμέλεια η εφημερίδα Zaman

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πώς θα επηρεαστούν οι αδελφές εκδόσεις της Zaman

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν υπό δικαστική επιμέλεια την εφημερίδα που συνδέεται με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και τον οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν κατηγορεί για προδοσία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Διαχειριστές διορίστηκαν στην εφημερίδα Zaman έπειτα από αίτημα εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε το πρακτορείο. Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πώς θα επηρεαστούν οι αδελφές εκδόσεις της Zaman, περιλαμβανομένης και της αγγλόφωνης Today's Zaman.

Μερικές ώρες νωρίτερα η αστυνομία είχε συλλάβει εξέχοντες επιχειρηματίες με την κατηγορία ότι χρηματοδοτούν τον όμιλο του Γκιουλέν, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι συνωμοτεί για να ανατρέψει την κυβέρνηση κτίζοντας ένα δίκτυο υποστηρικτών του στο δικαστικό σώμα, στην αστυνομία και στα μέσα ενημέρωσης.

Οι εργαζόμενοι στην Today's Zaman έτρεχαν να ετοιμάσουν το επόμενο φύλλο της εφημερίδας προτού φθάσουν οι διαχειριστές, δήλωσε στο Ρόιτερς η διευθύντριά της Σεβγκί Ακαρτσεσμέ.

«Αυτό σημαίνει πρακτικά το τέλος της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία. Τα μέσα ενημέρωσης υφίσταντο πάντοτε πίεση, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο καταφανής», είπε.

«Η κατάληψη μιας εφημερίδας είναι ενάντια στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει βάση γι΄αυτό. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αναστολή του Συντάγματος».

Σχετικές ειδήσεις