ΚΟΣΜΟΣ

Νέες κάλπες προ των πυλών για την Ισπανία

Νέες κάλπες προ των πυλών για την Ισπανία

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα είναι ο πρώτος υποψήφιος που ορίσθηκε από τον βασιλιά και δεν κατάφερε να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής

Αυλαία πέφτει, το απόγευμα της Παρασκευής (04/03), στην προσπάθεια του Πέδρο Σάντσεθ να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία.

Το Podemos και οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν κατά του Σάντσεθ στη δεύτερη συνεδρίαση για τη συγκρότηση κυβέρνησης που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μετά τις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας), μπλοκάροντας κάθε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) είναι η πρώτη δύναμη το κοινοβούλιο, με 123 έδρες από τις 350, και ακολουθούν το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) με 90 έδρες, το Podemos και οι σύμμαχοί του (65), το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos (40) και μια τριανταριά βουλευτές εθνικιστικών καταλανικών και βασκικών σχηματισμών που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία των περιφερειών τους.

Κατά συνέπεια, ελλείψει ξεκάθαρης πλειοψηφίας, «πρέπει να σχηματισθεί ένας συνασπισμός κομμάτων», υπενθύμισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργκάγιο.

Όμως η συμμαχία των σοσιαλιστών με τους κεντρώους που προτάθηκε από τον Σάντσεθ δεν υποστηρίζεται από κανέναν και δεν μπορεί να κυβερνήσει με μόνο 130 ψήφους.

Επίσης η συμμαχία που προτείνεται από το PP στους σοσιαλιστές και τους κεντρώους απορρίπτεται από όλους.

«Αυτές οι εκλογές δημιούργησαν ένα αδιέξοδο», παραδέχθηκε ο δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos, ο Ινίχο Ερεχόν.
Τα εκλογικά αποτελέσματα «μας υποχρεώνουν σε συμβιβασμούς. Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να πάνε προς διαφορετικές κατευθύνσεις και οφείλουν να συνεννοηθούν», πρόσθεσε.

Ουσιαστικά όλοι προετοιμάζονται για τις επόμενες εκλογές, περί τα τέλη Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις