ΚΟΣΜΟΣ

Εκπρόσωπος ΕΕ: Η Άγκυρα πρέπει να περιορίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών από τα παράλιά της

Εκπρόσωπος ΕΕ: Η Άγκυρα πρέπει να περιορίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών από τα παράλιά της

Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει ή να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των παράνομων μεταναστών που περνούν στην Ευρώπη και μια συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι την 1η Ιουνίου, δήλωσε σήμερα από την Κωνσταντινούπολη ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μια πολύ σημαντική ημερομηνία θα είναι η 1η Ιουνίου, όταν όλες οι διατάξεις της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας θα πρέπει να εφαρμοστουν», είπε ο Χάνσγιεργκ Χάμπερ, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Στο μεταξύ, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε την εφαρμογή της υπάρχουσας, διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Μετά, η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει ή να περιορίσει κατά πολύ τον αριθμό των παράτυπων αναχωρήσεων προσφύγων και μεταναστών από τα παράλιά της προς τα ελληνικά νησιά», συνέχισε.

Ο Χαμπέρ πρόσθεσε επίσης, η χαλάρωση των περιορισμών, δηλαδή των θεωρήσεων εισόδου, για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την Ευρώπη δεν θα συμβεί «αυτόματα» τον επόμενο Οκτώβριο.

Χάνσγιεργκ Χάμπερ,

Σχετικές ειδήσεις