ΚΟΣΜΟΣ

Επιτέλους! Ξεκινούν οι δοκιμαστικές επιβατικές πτήσεις στο διάστημα

Επιτέλους! Ξεκινούν οι δοκιμαστικές επιβατικές πτήσεις στο διάστημα

Η πτήση των επιβατών θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά, την έλλειψη της βαρύτητας, αλλά και την εμπειρία της όψης της γης έναντι του σκοτεινού φόντου διαστήματος, με διάρκεια μερικών λεπτών

Η διαστημική εταιρεία «Blue Origin» του Τζεφ Μπέζος αναμένεται ότι θα ξεκινήσει επανδρωμένες πτήσεις δοκιμών του υποτροχιακού διαστημικού οχήματος πολλαπλής χρήσης, New Shepard το 2017, ενώ οι επί πληρωμή πτήσεις των επιβατών θα ξεκινήσουν το 2018.

Για πρώτη φορά, ο Μπέζος γνωστοποίησε χρονικούς στόχους, για την έναρξη της εμπορικής-επιβατικής αξιοποίησης του πολλαπλής χρήσης διαστημικού οχήματος, σύμφωνα με το Business Insider.

Η εταιρεία προγραμματίζει την κατασκευή έξι διαστημικών οχημάτων πολλαπλής χρήσης, τα οποία σχεδιάζονται για να μπορούν να μεταφέρουν αυτόνομα στο διάστημα έξι επιβάτες, σε απόσταση 100 χλμ από τη γη, ώστε ν' αποκτήσουν την εμπειρία της διαστημικής πτήσης.

Η πτήση των επιβατών θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά, την έλλειψη της βαρύτητας, αλλά και την εμπειρία της όψης της γης έναντι του σκοτεινού φόντου διαστήματος, με διάρκεια μερικών λεπτών.

Το πρώτο διαστημικό όχημα πολλαπλής χρήσης της Blue Origin χάθηκε στη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης τον Απρίλιο του 2015, ενώ η καψούλα των επιβατών προσγειώθηκε με τη χρήση αλεξιπτώτου στη γη. Το δεύτερο σκάφος του προγράμματος πραγματοποίησε δύο δοκιμαστικές πτήσεις, ενώ η εταιρεία κατασκευάζει τα δύο επόμενα διαστημικά οχήματα πολλαπλών πτήσεων. Τα οχήματα αυτά, έχουν για πρώτη φορά, παράθυρα επιβατών.

Η εταιρεία δεν έχει προσδιορίσει ακόμη την τιμή του εισιτηρίου της διαστημικής πτήσης, αλλά ο Τζεφ Μπεζος δήλωσε ότι θα είναι ανταγωνιστική σε σύγκριση με τις τιμές άλλων εταιριών όπως της «Virgin Galactic» του σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, που έχει ορίσει την τιμή του εισιτηρίου της πτήσης στα 250.000 δολάρια.

Σχετικές ειδήσεις