ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: 4.000 εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα – Αξιωματούχοι στην Άγκυρα για επίβλεψη της συμφωνίας

Κομισιόν: 4.000 εμπειρογνώμονες στην Ελλάδα – Αξιωματούχοι στην Άγκυρα για επίβλεψη της συμφωνίας

Την Τουρκία, για να συζητήσουν σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην οποία κατέληξαν οι Βρυξέλλες και η Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, θα επισκεφθούν αξιωματούχοι από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια ώρα που στη χώρα μας αναμένονται 4.000 εμπειρογνώμονες ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία και εφαρμογή του μηχανισμού που συμφωνήθηκε στα νησιά.

Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, κανένας μετανάστης δεν θα επαναπροωθείται διά της βίας στην Τουρκία, δήλωσε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν τα μισά - τα 35 από τα 72 - κριτήρια που είχε θέσει η Ευρώπη για να παραχωρηθεί στους Τούρκους η δυνατότητα να ταξιδεύουν στο χώρο Σένγκεν χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τον Μαργαρίτη Σχοινά αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα 4.000 εμπειρογνώμονες έως τις 28 Μαρτίου, προκειμένου να βοηθήσουν στην ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας στα νησιά.

«Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ ερωτηθείς για την άφιξη 1.660 μεταναστών στα ελληνικά νησιά από την Κυριακή, όταν και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.
Σημειώνεται ότι η αποστολή του προσωπικού έχει ξεκινήσει από το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Τέλος, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο και έπειτα και από συνάντηση μεταξύ των Ελληνικών Αρχών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ το Σάββατο, Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν στην αποστολή 400 αστυνομικών και 100 Γερμανών τεχνικών ασύλου, προκειμένου να βοηθήσουν το έργο των ελληνικών Αρχών στα νησιά.

Σχετικές ειδήσεις