ΚΟΣΜΟΣ

Panama Papers: Την Goldman Sachs καταγγέλλει ο Πούτιν για αήθη προπαγάνδα εναντίον του

Panama Papers: Την Goldman Sachs καταγγέλλει ο Πούτιν για αήθη προπαγάνδα εναντίον του

«Πρόκληση» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τις αποκαλύψεις των Panama Papers για offshore λογαριασμούς, που παραπέμπουν σε ανθρώπους του στενού του φιλικού περιβάλλοντος, ενώ «κατήγγειλε» ότι η γερμανική εφημερίδα που βρίσκεται πίσω από τις αποκαλύψεις –η Suddeutsce Zeitung– εξαρτάται οικονομικά από την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.

Απαντώντας ζωντανά σε τηλεφωνικές ερωτήσεις, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται πίσω από τη διαρροή και ότι τα ρεπορτάζ του Τύπου έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν αμφιβολίες απέναντι σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Οι ξένες δυνάμεις δεν πρέπει να επιβάλλουν όρους στη Ρωσία από τη θέση του ισχυρού. «Δεν πρέπει να ενεργούν από τη θέση του ισχυρού, να επιβάλλουν ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες, αλλά οφείλουν να ενεργούν με σεβασμό απέναντι σε όλους τους εταίρους τους και φυσικά απέναντι στη Ρωσία», είπε επίσης.

Ο Πούτιν εμφανίσθηκε προς τους συμπατριώτες του αισιόδοξος για τις προοπτικές της ρωσικής οικονομίας, η οποία περνά μακροχρόνια ύφεση, αλλά αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη από το επόμενο έτος, θεωρεί ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση αναμένει μία «μικρή πτώση» του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2016, κατά 0,3% έναντι 3,7% το 2015, αλλά άνοδο κατά 1,4% το 2017.

Όμως, «τι τον κάνει τόσο αισιόδοξο;». «Υπάρχουν θετικά στοιχεία, ο γεωργικός, ο κατασκευαστικός τομέας, το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, το εμπορικό πλεόνασμα, η αποκατάσταση των συναλλαγματικών αποθεμάτων κ.α.».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας επανέλαβε ότι η χώρα πρέπει να «μεταβάλει τη δομή της οικονομίας της», η οποία είναι εξαρτημένη από τους υδρογονάθρακες. «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο, παρά ταύτα κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε.

Η ρωσική οικονομία έχει πληγεί από την κατάρρευση της πετρελαϊκής αγοράς και τις δυτικές κυρώσεις σε σχέση με την ουκρανική κρίση.