ΚΟΣΜΟΣ

Νύχτα τρόμου και αγωνίας στην Ιαπωνία από το σεισμό 7,3 Ρίχτερ

Νύχτα τρόμου και αγωνίας στην Ιαπωνία από το σεισμό 7,3 Ρίχτερ

Τουλάχιστον δεκαοκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 760 τραυματίστηκαν εξαιτίας του νέου ισχυρού σεισμού που έπληξε τη νήσο Κιούσου της Ιαπωνίας, που είχε ήδη πληγεί από σεισμό την Πέμπτη, μετέδωσε η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK.

Τουλάχιστον δεκαοκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους από το νέο φονικό σεισμό που έπληξε τη νήσο Κιούσου

Νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo είχε μεταδώσει ότι ο απολογισμός των νεκρών του σεισμού ανερχόταν σε τρεις ανθρώπους, προσθέτοντας πως πάνω από 470 άνθρωποι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με το Κιόντο, τουλάχιστον 200.000 σπίτια έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση στη νομαρχία Κουμαμότο, η οποία επλήγη από τη νέα δόνηση.

Κατά το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ο σεισμός είχε επίκεντρο μια περιοχή ένα χιλιόμετρο από την πρωτεύουσα της νομαρχίας σε μικρό εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και είχε μέγεθος 7,0 βαθμών. Η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία έκανε την εκτίμηση ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,3 βαθμών.

oaooo

«Φύγαμε από το σπίτι εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων που δεν σταματούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Χισάκο Ογκάτα, 61 ετών, που κατέφυγε μαζί με την κόρη της σε ένα πάρκο της πόλης Κουμαμότο, όπως ακόμη περίπου πενήντα άνθρωποι που κάθονταν πάνω σε κομμάτια μπλε πλαστικού. «Φοβηθήκαμε πολύ, αλλά ευτυχώς είμαστε ζωντανές», πρόσθεσε.

«Ξέσπασαν πυρκαγιές σε πολλά ακίνητα», ενώ «μεγάλες ζημιές διαπιστώθηκαν σε τεράστιες περιοχές», ανακοίνωσε ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα, κάνοντας λόγο για 76 περιπτώσεις ανθρώπων που αποκλείστηκαν ή θάφτηκαν ζωντανοί στα συντρίμμια.

Εννιά άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί σε έναν πρώτο σεισμό, μεγέθους 6,5 βαθμών, που σημειώθηκε την Πέμπτη κι είχε ασυνήθιστα μεγάλη μετασεισμική ακολουθία. Οι δονήσεις κατέστρεψαν σπίτια στην μικρή πόλη Μασίκι της νομαρχίας Κουμαμότο (900 χλμ. από το Τόκιο). Αναφέρθηκαν σχεδόν 900 τραυματίες, ανάμεσά τους περίπου 50 σε σοβαρή κατάσταση.

gettyimages 521392450

Οι νοσηλευόμενοι και το προσωπικό ενός νοσοκομείου της πόλης Κουμαμότο, το κτίριο του οποίου είχε πάρει επικίνδυνη κλίση, απομακρύνθηκαν από αυτό ενώ πλησίαζε το ξημέρωμα, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Πλάνα από ελικόπτερα που μεταδόθηκαν από την ιαπωνική τηλεόραση απεικόνιζαν μια γιγάντια κατολίσθηση λάσπης και τεράστιων βράχων προς την κατεύθυνση μιας κοιλάδας κοντά στο χωριό Μινάμι-Άσο.

«Λάβαμε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσε ένα σπίτι και ότι μια γέφυρα έπεσε. Η κατάσταση είναι τεταμένη και οι μετασεισμοί δεν σταματούν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου ένας αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών της νομαρχίας Κουμαμότο, ο Ρίχο Τατζίμα.

Ο σεισμός «ήταν αληθινά πολύ ισχυρός. Πολύς κόσμος στον δρόμο είχε καταληφθεί από πανικό», είπε άλλος αξιωματούχος της νομαρχίας, ο Σοτάρο Σακαμότο.

Το αεροδρόμιο της πόλης Κουμαμότο έκλεισε λόγω της πτώσης μέρους της οροφής στον χώρο των αναχωρήσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Σωστικά συνεργεία έβγαλαν σώο και αβλαβές από τα συντρίμμια ένα κοριτσάκι οκτώ μηνών, έξι ώρες και πλέον μετά τον σεισμό. Η οικογένεια του βρέφους επίσης επέζησε.

Δεκάδες σπίτια, στην πλειονότητά τους παλιά και ξύλινα, καταστράφηκαν εν μέρει ή ολοσχερώς από τις πρώτες σεισμικές δονήσεις, αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής σεισμόπληκτων, όπου τους μοιράστηκε ρύζι και πόσιμο νερό.

gettyimages 521392338 0

Περίπου 6.500 άνδρες —πυροσβέστες, αστυνομικοί, στρατιώτες— αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

Καμιά ανωμαλία δεν καταγράφηκε στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό του Σεντάι, ανακοίνωσε η εταιρεία Kyushu Electric Power. Και οι υπόλοιπες πυρηνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή που επλήγη από τον σεισμό, στο Εχίμε και στο Γκενκάι, επίσης δεν αντιμετώπισαν προβλήματα, σύμφωνα με την ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε αναμενόταν να επισκεφθεί την περιοχή εντός της ημέρας, αλλά το πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε πως η επίσκεψή του ακυρώθηκε.

Η Ιαπωνία, στο υπέδαφος της οποίας συναντώνται τέσσερις τεκτονικές πλάκες, δοκιμάζεται κάθε χρόνο από το 20% και πλέον των ισχυρότερων σεισμών που καταγράφονται στη Γη.

Οι Ιάπωνες συναισθάνονται ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011, που είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 18.500 ανθρώπους και είχαν προκαλέσει το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

Μια μικρή ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε στο όρος Άσο της νότιας Ιαπωνίας σήμερα, περί τις 08:30 τοπική ώρα (02:30 ώρα Ελλάδας), μετά τον ισχυρό σεισμό με τέφρα να είναι ορατή σε ύψος περίπου 100 μέτρων, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.

Σχετικές ειδήσεις