ΚΟΣΜΟΣ

Τι ζήτησε από τον Πούτιν ο Ομπάμα

Τι ζήτησε από τον Πούτιν ο Ομπάμα

Τι είπε στο Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες, αποκάλυψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε την κατάσταση να επιδεινώνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, κι εάν οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν συντονιστούν στη διατήρηση και στη συνέχιση της διαδικασίας της πολιτικής μετάβασης, τότε ενδέχεται να γυρίσουμε πίσω στην κατάσταση όπου βρισκόμασταν πριν από τρεις, τέσσερις εβδομάδες», ανέφερε ο Ομπάμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, αποκαλύπτοντας ότι είπε στον Πούτιν ότι Ουάσινγκτον και Μόσχα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στην σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο Συρία.

«Αυτό δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα καμιάς από τις δύο χώρες μας», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (18/4) Δευτέρα η Ουάσινγκτον και η Μόσχα συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην προσπάθεια διευθέτησης της κρίσης στη Συρία, όπου μαίνεται ένας εμφύλιος πόλεμος εδώ και πέντε χρόνια. Σε μια «έντονη συνομιλία», όπως την περιέγραψε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, Πούτιν και Ομπάμα συμφώνησαν στον στενότερο συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών και των υπουργείων Άμυνας των δύο κρατών τους, εν μέσω της επιδείνωσης του κλίματος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης.

Στη συνέντευξή του στο CBS ο Ομπάμα ανέφερε επίσης ότι στη θεωρία, η Ουάσινγκτον δεν αντιτίθεται σε αυτό στο οποίο επιμένει η Ρωσία: το συριακό κράτος να διατηρήσει τις τρέχουσες δομές του.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αυτό για το οποίο συγκρουόμαστε συνεχώς, και αυτό συμβαίνει εδώ και έξι χρόνια, είναι η ρωσική επιμονή πως δεν μπορεί να υποστηριχθεί η απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, και ότι αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβουν ο Άσαντ και οι Σύροι».

Σχετικές ειδήσεις