ΚΟΣΜΟΣ

Θαλάσσια hotspots προτείνει η Ιταλία

Θαλάσσια hotspots προτείνει η Ιταλία

Να ταυτοποιούνται οι μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, από τη στιγμή που θα επιβιβάζονται στα πλοία διάσωσης, θα προτείνει στις χώρες εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κυβέρνηση της Ιταλίας.

Όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, η πρόταση συνίσταται στο να λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα και να συγκεντρώνονται δεδομένα για την υπηκοότητα και την οικογενειακή κατάσταση των μεταναστών αυτών, πριν φθάσουν στην ξηρά, δηλαδή στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής –ΚΕΠΥ, ή hotspots– τα οποία έχει ανοίξει η Ιταλία για το σκοπό αυτό.

«Έτσι θα έχουμε hotspots στη θάλασσα», εξήγησε ο Αλφάνο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Κατάνη, στη Σικελία.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε επίσης ότι μετά τις δυσκολίες που είχαν υπάρξει το 2014, η διαδικασία ταυτοποίησης των μεταναστών και των προσφύγων πλέον εφαρμόζεται «στο 100%».

Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι δεν προχωρά σε μια «διαλογή» μεταξύ εκείνων που έχουν δικαίωμα να τους χορηγηθεί άσυλο, όπως είναι οι Σύροι ή οι Ερυθραίοι, και εκείνων που θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι έχει a priori συμφωνηθεί ότι επαναπατρίζονται.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως από την Αφρική, φθάνουν καθημερινά στις ιταλικές ακτές μετά τη διάσωσή τους στη θάλασσα.

Αβραμόπουλος: Η πρόταση εξετάζεται σοβαρά

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εγκαινίασε στην Κατάνη της Σικελίας τη νέα έδρα της επιχειρησιακής δύναμης της Frontex, τόνισε: «Σήμερα έχουμε ένα παράδειγμα εφαρμογής ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Η Ευρώπη βρίσκεται εδώ, για να υποστηρίξει την Ιταλία που επωμίζεται ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», συμπληρώνοντας:

«Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, η Ιταλία δεν είναι μόνη της. Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της. Η επιχειρησιακή δύναμης της Frontex είναι ένα απτό παράδειγμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε μια χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κρίσης».

Όσον αφορά στις εξελίξεις στο προσφυγικό και στο ρόλο της Ιταλίας και της Ελλάδας, ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος είχε συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο και το διευθυντή της Frontex, Φαμπρίς Λετζερί, θέλησε να υπογραμμίσει:

«Περισσότεροι μετανάστες έχουν φτάσει πρόσφατα στην Ιταλία και ακόμη περισσότεροι αναμένεται να φτάσουν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και καλύτερα εξοπλισμένοι. Σε σύγκριση με την κατάσταση ένα χρόνο πριν, τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία. Κάναμε σημαντικά βήματα μπροστά, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό σημείο. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, αλληλεγγύη και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις που έχουμε λάβει από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Αναφερόμενος, τέλος, στην πρόταση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο για τη δημιουργία κινητών μονάδων hotspots δήλωσε ότι εξετάζεται πολύ σοβαρά από την Επιτροπή, θεωρώντας μάλιστα ότι πιθανότατα θα γίνει αποδεκτή.

«Είναι σαφές ότι πριν από οτιδήποτε άλλο, πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πτυχές για την εφαρμογή της - συμπεριλαμβανομένης και της νομικής πλευράς», ολοκλήρωσε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση.

Σχετικές ειδήσεις