ΚΟΣΜΟΣ

Η εφημερίδα ΤΑΖ κυκλοφόρησε και στα τουρκικά για να καταγγείλει τη «λογοκρισία» στην Τουρκία

Η εφημερίδα ΤΑΖ κυκλοφόρησε και στα τουρκικά για να καταγγείλει τη «λογοκρισία» στην Τουρκία

Η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung (taz) κυκλοφόρησε την Τρίτη του Πάσχα (3/5), Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, με δίγλωσση γερμανο-τουρκική έκδοση για να καταγγείλει τη λογοκρισία στην Τουρκία και τη σιωπή που τηρούν Βερολίνο και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την σύνταξη του φύλλου, με τίτλο "Χωρίς λογοκρισία/ Sansürsüz", ανέλαβαν από κοινού η γερμανική εφημερίδα και ομάδες της εβδομαδιαίας εφημερίδας Agos και της ημερήσιας Birgün.

Δεκαέξι σελίδες, γραμμένες και στις δύο γλώσσες, εξιστορούν το δύσκολο έργο των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία και δημοσιεύουν άρθρα με θέματα όπως: "τί κρύβει η (τουρκική) κυβέρνηση;", ή ακόμη η επικίνδυνη αποστολή των δημοσιογράφων στα σύνορα με τη Συρία.

Η έκδοση αναφέρεται επίσης στη σιωπή της Γερμανίας και της Ευρώπης απέναντι στις επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Άγκυρα θα περιορίσει την εισροή των μεταναστών προς την Ευρώπη από τη Συρία.

"Δεν μπορούμε να αγνοούμε τη σφοδρότητα με την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας πολεμά την ελευθερία του Τύπου, είναι σαν να αρνούμαστε" την πραγματικότητα, γράφει η taz.

"Η (γερμανική) κυβέρνηση, η οποία εξαρτάται από την καλή βούληση της Τουρκίας, το προσπερνά, σαν να είναι μερικά επικριτικά σποραδικά λόγια. Δεν θα γίνουμε συνεργοί", συνεχίζει η εφημερίδα "καθώς οι Τούρκοι συνάδελφοί μας είναι αυτοί που πληρώνουν το τίμημα για την ηρεμία μας".

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατηγορήθηκε ότι δεν δείχνει αρκετή αποφασιστικότητα απέναντι στην Άγκυρα, κυρίως στο θέμα των παραβιάσεων της ελευθερίας της έκφρασης. Η Μέρκελ επικρίθηκε ιδιαίτερα γιατί ενέκρινε τον Απρίλιο το τουρκικό αίτημα για άσκηση διώξεων εναντίον Γερμανού κωμικού για ένα σατιρικό ποίημά του που θεωρήθηκε προσβλητικό για τον Ερντογάν.

Ο Γερμανός κωμικός Γιαν Μπέμερμαν, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την απόφαση αυτή, επέκρινε έντονα την καγκελάριο, ενώ περιμένει να δει αν ο εισαγγελέας θα τού ασκήσει δίωξη για "προσβολή οργάνων ή εκπροσώπων του ξένου κράτους", αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών.

"Η καγκελάριος δεν πρέπει να διστάζει, όταν πρόκειται για την ελευθερία της γνώμης. Αντ 'αυτού, με έκοψε σε φιλέτα, με σέρβιρε για το τσάι ενός νευρωτικού δικτάτορα και με μετέτρεψε σε έναν Γερμανό Αϊ Ουέιουέι", δήλωσε στην Die Zeit, αναφερόμενος στoν ιδιαίτερα προβεβλημένο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης Κινέζο αντιφρονούντα και καλλιτέχνη.

Σχετικές ειδήσεις