ΚΟΣΜΟΣ

Κλυδωνίζεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: Καμία υποχώρηση προς τον Ερντογάν λέει ο Γιούνκερ

Κλυδωνίζεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: Καμία υποχώρηση προς τον Ερντογάν λέει ο Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΖαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία ότι δεν θα υπάρξει κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν όλες οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις και κυρίως η αλλαγή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας της, δεν εκπληρωθούν.

«Επιμένουμε στη σημασία να εκπληρωθούν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, αν όχι, η συμφωνία αυτή δεν θα δει το φως της ημέρας» δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια μιας διάσκεψης που διεξάγεται στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αν η στρατηγική του κ. Ερντογάν συνίσταται στο να εμποδίσει να ταξιδεύουν οι Τούρκοι ελεύθερα στην Ευρώπη, θα πρέπει να απαντήσει γι' αυτό στον τουρκικό λαό. Δεν είναι δικό μου πρόβλημα, θα είναι δικό του πρόβλημα», πρόσθεσε ο λουξεμβούργιος πρόεδρος της Κομισιόν.

Από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε σήμερα «την υποκρισία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας πως δεν είναι αποδεκτή μια χαλάρωση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας στην Τουρκία η οποία αντιμετωπίζει την αναβίωση της κουρδικής εξέγερσης.

Ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπογράμμισε επίσης σήμερα στο Βερολίνο πως η Τουρκία δεν θα δικαιούται καμία χαλάρωση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε μια σαφή θέση για το θέμα της βίζας: η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις προϋποθέσεις, δεν μπορεί να υπάρχει 'Lex Turquie' (σ.σ.: ένας νόμος ειδικά για την Τουρκία). Αν ο τούρκος πρόεδρος δεν θέλει ή δεν μπορεί να τις εφαρμόσει, δεν θα μπορέσουμε να καταργήσουμε τη βίζα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Η μπάλα στην περιοχή της Τουρκίας»

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε και αυτός πως «η μπάλα είναι στην περιοχή της Τουρκίας», αναφερόμενος ιδιαίτερα στην ανάγκη να σταματήσουν «οι διώξεις δημοσιογράφων βάσει άρθρων του αντιτρομοκρατικού νόμου».

«Αν η Τουρκία εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, τότε θα είμαι υπέρ της εκπλήρωσης των δεσμεύσεών μας και υπέρ της προώθησης της απελευθέρωσης της βίζας», είπε.

«Η συμφωνία με την Τουρκία δεν είναι νεκρή»

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σήμερα πως οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να εργάζονται για την κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, ένας όρος-κλειδί για την Άγκυρα προκειμένου να εμμείνει στη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την οποία μειώνεται δραστικά ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που φθάνουν στην ΕΕ.

Τουρκία: «Η Άγκυρα πληροί τα 72 κριτήρια της συμφωνίας για τη βίζα με την ΕΕ, καμιά αλλαγή στον αντιτρομοκρατικό νόμο»

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ επέμεινε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα 72 κριτήρια που απαιτεί η συμφωνία για τη βίζα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο για την Τουρκία εάν η συμφωνία αναβληθεί άδικα.

Ο Μποζκίρ ανέφερε επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο ότι τα επόμενα βήματα της Τουρκίας θα πρέπει να αποφασιστούν σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι τα σχόλια του Μποζκίρ μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.

Αναφερόμενος στο νόμο κατά της τρομοκρατίας, ο Μποζκίρ δήλωσε ότι ο νόμος «είναι σύμφωνος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και η τροποποίησή του είναι τελείως αδύνατη», εμμένοντας στο γεγονός ότι η χώρα του πρέπει να αντιμετωπίσει την «τρομοκρατία του ΡΚΚ» (του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν) και ότι υπέστη πρόσφατα τουλάχιστον πέντε επιθέσεις αυτοκτονίας.

Σχετικές ειδήσεις