ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γιούνκερ σπάει το εμπάργκο κατά της Ρωσίας – Σχεδιάζει επίσημη επίσκεψη τον Ιούνιο

Ο Γιούνκερ σπάει το εμπάργκο κατά της Ρωσίας – Σχεδιάζει επίσημη επίσκεψη τον Ιούνιο

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Ρωσία στις 16 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις εκπροσώπου του.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι ο πρώτος επικεφαλής θεσμικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα επισκεφθεί τη Ρωσία, από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις εναντίον της το Μάρτιο του 2014, κατά τη διάρκεια της Ουκρανικής κρίσης.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ προσεκλήθη και σχεδιάζει να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης στις 16 Ιουνίου», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του.

Πριν από δέκα ημέρες, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές εάν ο πρόεδρος της Κομισιόν θα αποδεχθεί την πρόταση του Κρεμλίνου, ωστόσο ρώσοι αξιωματούχοι εμφανίζονταν βέβαιοι για την παρουσία του εκεί.

Ο Γιούνκερ δέχεται ήδη πιέσεις για την επίσημη επίσκεψη που σχεδιάζει από τις ΗΠΑ, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από μέλη του ίδιου του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Ανώνυμες διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο αμερικανικό περιοδικό Politico, ότι οι ΗΠΑ φοβούνται πως η επίσκεψη Γιούνκερ θα ενισχύσει τη θέση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν από μια κρίσιμη απόφαση σχετικά με την ανανέωση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να παρατείνει την ισχύ του καθεστώτος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας τον Ιούλιο, αν και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για τις συνέπειές τους στον ευρωπαϊκό γεωργικό και βιομηχανικό τομέα.

Source: RT.com

Σχετικές ειδήσεις