ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό Ορλάντο: Ο δράστης είχε «παγιδεύσει» το αυτοκίνητό του - Οι κλήσεις του στην Άμεση Δράση

Μακελειό Ορλάντο: Ο δράστης είχε «παγιδεύσει» το αυτοκίνητό του - Οι κλήσεις του στην Άμεση Δράση

Ούτε στο κλαμπ ούτε στο όχημά του βρέθηκαν γιλέκα με εκρηκτικά ή εκρηκτικοί μηχανισμοί, επισήμανε το FBI -Μία εβδομάδα μετά το μακελειό 32 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται

O μακελάρης του Ορλάντο απείλησε τις Αρχές ότι «θα ανατινάξει ένα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες αυτοκίνητο και θα αναγκάσει τους ομήρους να φορέσουν γιλέκα με εκρηκτικά», όπως αποκαλύπτει η απομαγνητοφώνηση μέρους των τηλεφωνικών συνομιλιών του με τους αστυνομικούς, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Εσείς θα την πληρώσετε κι εγώ θα πυροδοτήσω εάν εκείνοι αποπειραθούν να κάνουν ο,τιδήποτε ανόητο» ακούγεται να λέει ο Όμαρ Ματίν κατά τη διάρκεια μίας εκ των κλήσεων που έκανε μέσα από το κλαμπ στο Ορλάντο.

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης ομηρίας ο 29χρονος μίλησε αρκετές φορές στο τηλέφωνο με τα στελέχη της άμεσης δράσης και τους διαπραγματευτές της αστυνομίας αλλά και ανήρτησε μηνύματα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης όπου διαβεβαίωνε για την πίστη που ορκίστηκε σε εξτρεμιστικές οργανώσεις.

«Την ώρα που ο δολοφόνος προέβαινε σε αυτούς τις δολοφονικές δηλώσεις, το έκανε με έναν ανατριχιαστικό, ήρεμο και μελετημένο τρόπο» επισήμανε ο Ρον Χόπερ, ένας ειδικός πράκτορας του FBI που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Ο Ματίν είπε σε έναν αστυνομικό ότι φοράει ένα γιλέκο με εκρηκτικά παρόμοιο με εκείνο που «χρησιμοποίησαν στη Γαλλία», αναφερόμενος προφανώς στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι του περασμένου Νοεμβρίου, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση.

Καθώς οι ιδιοκτήτες κατάφεραν να διαφύγουν, δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι ο ένοπλος, τους είπε ότι θα φορέσει 4 γιλέκα με εκρηκτικούς μηχανισμούς σε θύματα σε διάστημα 15 λεπτών, σημειώνει το FBI στην ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και το FBI έδωσαν στη δημοσιότητα την πλήρη απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ του δράστη του μακελειού στο μπαρ του Ορλάντο στην Φλόριντα και των στελεχών της άμεσης δράσης, όπου ακούγεται ο ένοπλος να ορκίζεται πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

«Ορκίζομαι πίστη στον Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι του Ισλαμικού Κράτους», ακούγεται να λέει ο Όμαρ Ματίν σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης και του FBI.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται επιπλέον ότι οι λόγοι που νωρίτερα σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα ένα μέρος των συνομιλιών ήταν η ευαισθησία εκ μέρους των αμερικανικών αρχών προς τα συμφέροντα των επιζώντων και των οικογενειών των θυμάτων και η ανάγκη διατήρησης της ακεραιότητας της έρευνας.

«Ισλαμιστής στρατιώτης»

Ο Ματίν δήλωσε ότι είναι ένας «ισλαμιστής στρατιώτης» σύμφωνα με το FBI και είπε σε έναν διαπραγματευτή να προτρέψει τις ΗΠΑ να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς στη Συρία και το Ιράκ.

Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες πήραν καταθέσεις από περισσότερα από 500 πρόσωπα σχετικά με το μακελειό, τόνισε ο Χόπερ, και εξέτασαν 600 αποδεικτικά στοιχεία που συνελέγησαν.

Βάσει της προκαταρκτικής έρευνας των αρχών ο Ματίν ήταν ένα πρόσωπο με ψυχολογικά προβλήματα που ενήργησε μόνος και χωρίς να λάβει καθοδήγηση από τρομοκρατικά δίκτυα του εξωτερικού.

Σχετικές ειδήσεις