Στόλτενμπεργκ: Αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ η Βρετανία - Συμφωνία για εμπλοκή στον αγώνα κατά του ΙΚ

Στόλτενμπεργκ: Αφοσιωμένο μέλος του ΝΑΤΟ η Βρετανία - Συμφωνία για εμπλοκή στον αγώνα κατά του ΙΚ

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε σήμερα ότι είναι «βέβαιος» ότι η Βρετανία θα παραμείνει ένα «αφοσιωμένο» κράτος μέλος του NATO παρά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ένα Brexit θα αλλάξει τη σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ όμως αυτό δεν θα αλλάξει την θέση της Βρετανίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ» επισήμανε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες...

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr

Συμφωνία για εμπλοκή στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών και των διακινητών μεταναστών

Παράλληλα, οι ηγέτες των χωρών μελών του NATO θα δώσουν αυτή την εβδομάδα το πράσινο φως στη συμβολή της Ατλαντικής Συμμαχίας στον αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αλλά και εναντίον της διακίνησης ανθρώπων από τις ακτές της Λιβύης, όπως γνωστοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το πρώτο μέτρο, στο οποίο δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία οι ηγέτες της συμμαχίας των 28 κρατών πριν από έξι μήνες, αφορά την ανάπτυξη των AWACS, των αεροσκαφών επιτήρησης του NATO, στον εναέριο χώρο της Τουρκίας και της Μεσογείου, όπου θα σχηματίζουν ένα τόξο γύρω από το Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη.

«Θα αποφασίσουμε ότι τα AWACS θα δίνουν πληροφορίες στον συνασπισμό εναντίον του ΙΚ», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσίασε το πρόγραμμα της συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Βαρσοβία.

Οι ΗΠΑ ζητούν εδώ και μήνες από τους εταίρους τους στο διεθνή συνασπισμό εναντίον του ΙΚ, αλλά και από το NATO, να κάνουν περισσότερα στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας.

Η Ουάσινγκτον αρχικά ζητούσε τα AWACS της Συμμαχίας να τεθούν στη διάθεση του διεθνούς συνασπισμού, ώστε να διαδραματίζουν το ρόλο των κέντρων διοίκησης. Τα αεροσκάφη αυτά, εφοδιασμένα με ισχυρά ραντάρ, μπορούν να συγκεντρώνουν δεδομένα για τη δραστηριότητα στον αέρα και στο έδαφος σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων και μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε εκστρατείες αεροπορικών βομβαρδισμών.

Όμως αυτά τα AWACS εντέλει θα περιοριστούν να μοιράζονται πληροφορίες με τη συμμαχία και μόνο με τα συμμαχικά αεροσκάφη που θα απογειώνονται από το έδαφος του NATO, χωρίς να παραβιάζουν τον εναέριο χώρο του Ιράκ και της Συρίας.

Εξάλλου «θεωρώ ότι θα συμφωνήσουμε ώστε το NATO να διαδραματίσει έναν ρόλο στην κεντρική Μεσόγειο, προκειμένου να συμβάλει στη (ναυτική) επιχείρηση Σοφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εναντίον των διακινητών μεταναστών που δρουν με ορμητήριο τις λιβυκές ακτές, ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Σημειώνεται ότι πολλά πλοία της Ατλαντικής Συμμαχίας συμμετέχουν στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση Active Endeavour στη Μεσόγειο, ενώ οι ηγέτες των χωρών μελών του Συμφώνου αναμένεται να τους επιτρέψουν να μοιράζονται σε πραγματικό χρόνο δεδομένα με τη διοίκηση της ναυτικής επιχείρησης Σοφία της ΕΕ.

Το NATO συνεργάζεται ήδη με την ΕΕ στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης: έχει αναπτύξει πολλά πλοία στα ανοικτά των τουρκικών και μοιράζεται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο με τις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRONTEX).