ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Δεκάδες νεκροί την τελευταία ημέρα της κατάπαυσης του πυρός (vid)

Συρία: Δεκάδες νεκροί την τελευταία ημέρα της κατάπαυσης του πυρός (vid)

Αεροπορικά πλήγματα και βομβαρδισμοί στηΣυρία είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι σήμερα, (8/7) τελευταία ημέρα της εκεχειρίας 72 ωρών που είχε κηρύξει ο συριακός στρατός, γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μια περιοχή στην Νταρκούς, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στη δυτική επαρχία Ιντλίμπ, έγινε στόχος αεροπορικών επιδρομών. Η επαρχία Ιντλίμπ και η ομώνυμη πρωτεύουσά της βρίσκονται υπό τον έλεγχο οργανώσεων ανταρτών, συμπεριλαμβανομένου και του Μετώπου Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα), του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι περισσότεροι από τους 23 νεκρούς είχαν πάει στην περιοχή που επλήγη για να γιορτάσουν το Σαββατοκύριακο του Έιντ.

Ο απολογισμός των νεκρών, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται 10 γυναίκες και δύο παιδιά, είναι πιθανόν να αυξηθεί καθώς υπάρχουν επίσης πολλοί σοβαρά τραυματισμένοι, ανέφερε η ΜΚΟ.



«Ήταν ένα θέαμα που προκαλούσε τρόμο διότι οι περισσότεροι άνθρωποι έπεσαν στο ποτάμι, πλάι σε έναν πίδακα. Ήταν παιδιά, γυναίκες, άντρες», δήλωσε ο Άχμαντ Γιαζιτζί, στέλεχος της πολιτικής άμυνας της κοντινής πόλης Τζισρ αλ Σούγουρ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η λεγόμενη πολιτική άμυνα έχει αναλάβει τον ρόλο της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας στα εδάφη που κατέχει η αντιπολίτευση στη Συρία, μια χώρα που εισήλθε στον έκτο χρόνο του πολέμου.

«Στην περιοχή η οποία στοχοθετήθηκε δεν υπήρχαν στρατιωτικές θέσεις, ποτέ δεν υπήρχαν», πρόσθεσε ο Γιαζιτζί.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας ανακοίνωσαν ότι παύουν πυρ για 72 ώρες την Τετάρτη, όμως σύμφωνα με αντικαθεστωτικούς και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η βία μειώθηκε ελάχιστα στην πραγματικότητα.

Χθες Πέμπτη κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν άλλο ένα βήμα προς την πλήρη περικύκλωση των περιοχών του Χαλεπιού που ελέγχουν οι αντάρτες, καταλαμβάνοντας εδάφη που επιβλέπουν τον μοναδικό δρόμο ο οποίος οδηγεί στις περιοχές της πόλης που ελέγχει η αντιπολίτευση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές τελούν πλέον υπό πολιορκία από όλες τις πλευρές.

Συριακά και ρωσικά αεροσκάφη διεξάγουν πλήγματα σε όλη τη Συρία, όμως δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές ποιες δυνάμεις εξαπέλυσαν την σημερινή επιδρομή στην Ιντλίμπ.

Νεκροί και στο Χαλέπι

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 25 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 120 τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς των ανταρτών εναντίον συνοικιών της πόλης του Χαλεπιού, οι οποίες ελέγχονται από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.

«Τουλάχιστον 25 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών, σκοτώθηκαν και άλλοι 120 τραυματίστηκαν από τις ρουκέτες που εβλήθησαν από αντάρτες σε δυτικές συνοικίες (του Χαλεπιού) οι οποίες ελέγχονται από το καθεστώς», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Η επίθεση αυτή καταγράφηκε μερικές ώρες πριν εκπνεύσει — τα μεσάνυκτα — η κατάπαυση του πυρός διάρκειας 72 ωρών που είχε κηρύξει η Δαμασκός ενόψει της μουσουλμανικής γιορτής Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο για 20 νεκρούς και 140 τραυματίες «από ρουκέτες που εκτόξευσαν τρομοκρατικές οργανώσεις παραβιάζοντας την εκεχειρία».

Σύμφωνα πάντως με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην πόλη, και συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες βομβαρδίστηκαν από δυνάμεις του καθεστώτος.

«Τρεις άμαχοι σκοτώθηκαν σε έναν αεροπορικό βομβαρδισμό» μιας από τις συνοικίες αυτές, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σχετικές ειδήσεις