ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Την Τετάρτη παραιτείται ο Κάμερον - Στηρίζει την Μέι

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Την Τετάρτη παραιτείται ο Κάμερον - Στηρίζει την Μέι

Η παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον έρχεται μετά και το γεγονός ότι η Τερέζα Μέι είναι η μοναδική εναπομείνασα υποψήφια για την ηγεσία του κυβερνώντος βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος.

Το βράδυ της Τετάρτης (13/07) θα αναλάβει την πρωθυπουργία της Βρετανίας η Τερέζα Μέι με πλήρη στήριξη από τον Κάμερον.

Ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος ανακηρύχθηκε και τυπικά η νυν υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι το βράδυ της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή του κόμματος.

Η ανάληψη της ηγεσίας του κυβερνώντος, κεντροδεξιού - δεξιού κόμματος από την κ. Μέι ανοίγει και επίσημα τον δρόμο για την αντικατάσταση του Ντέιβιντ Κάμερον και στην πρωθυπουργία της χώρας, εντός των επόμενων δύο ημερών.

Ο Κάμερον διευκρίνισε ότι αναμένει να προεδρεύσει για τελευταία φορά του υπουργικού του συμβουλίου αύριο Τρίτη (12/07) και κατόπιν θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων για περίπου 30' μετά τις 13:00 (ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη.

«Κατόπιν αυτού αναμένω ότι θα πάω και θα υποβάλω την παραίτησή μoυ», είπε ο Κάμερον μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Επομένως θα έχουμε μια νέα πρωθυπουργό στο κτήριο πίσω μου το απόγευμα της Τετάρτης», πρόσθεσε ο απερχόμενος επικεφαλής των Τόρις.

Νωρίτερα σήμερα η δεύτερη διεκδικήτρια της ηγεσίας των Συντηρητικών, Αντρέα Λίντσομ, ανακοίνωσε την αποχώρησή της από την διεκδίκηση της ηγεσίας του Κόμματος και της πρωθυπουργίας.

Η Αντρέα Λίντσομ, η οποία είχε ταχθεί υπέρ του Brexit, ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την κούρσα με σύντομη δήλωσή της στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, μόλις τέσσερις ημέρες αφού είχε επιλεγεί από τους βουλευτές ως υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

«Εύχομαι στην Τερέζα Μέι τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία. Τη διαβεβαιώνω για την πλήρη κι αμέριστη υποστήριξή μου», ήταν η πρώτη δήλωση που έκανε η κ. Λίντσομ μέσω του BBC.

Η Αντρέα Λίντσομ δήλωσε ότι η στήριξή της από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος δεν είναι επαρκής, ώστε να οδηγήσει σε μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, εάν η ίδια αποφάσιζε να παραμείνει στη μάχη τη διαδοχής.

Η Μέι, ευρωσκεπτικίστρια που πέρασε στο στρατόπεδο της παραμονής στην ΕΕ στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, δήλωσε πως θα σεβαστεί τη νίκη των υποστηρικτών του Brexit, αφήνοντας λίγες ελπίδες σ' αυτούς στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ΕΕ.

«Δεν μπορώ να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας (11/07) στο Μπέρμιγχαμ. «Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το κάνουμε να επιτύχει. Έχουμε ανάγκη να ενώσουμε τη χώρα μας», επέμεινε αυτή που πρόκειται να γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας, καλώντας τη χώρα να ενωθεί υπό την ηγεσία της, αφού υποσχέθηκε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη διαπραγμάτευση για το διαζύγιο της χώρας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χθες η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ φάνηκε πεπεισμένη ότι η Βρετανία θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να επισημοποιήσει την απόφασή της να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Παράλληλα, ο πόλεμος των αρχηγών συνεχίζεται στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, όπου η βουλευτής Άντζελα Ιγκλ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για να εκθρονίσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Σχετικές ειδήσεις