ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Τουλάχιστον 26 άμαχοι νεκροί σε βομβαρδισμούς ανταρτών - Νεκρός δημοσιογράφος

Συρία: Τουλάχιστον 26 άμαχοι νεκροί σε βομβαρδισμούς ανταρτών - Νεκρός δημοσιογράφος

Μέχρι σήμερα, το αλ Τζαζίρα έχει χάσει επτά εργαζομένούς του που κάλυπταν τη σύρραξη στη Συρία αφότου ξέσπασε, το 2011.

Οργανώσεις σύρων ανταρτών εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον τομέων του Χαλεπιού που ελέγχονται από το συριακό καθεστώς, μερικά εικοσιτετράωρα αφότου ο στρατός απέκοψε τη μοναδική οδό ανεφοδιασμού τους στη διχασμένη μητρόπολη, που συνεχίζει να σπαράσσεται από τις μάχες.

Μια βροχή ρουκετών των ανταρτών και αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 26 άμαχοι και να καταστραφούν σπίτια και στις δύο πλευρές της πόλης αυτής της βόρειας Συρίας.

Παράλληλα στη Ρώμη ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα μιλούσε για μια «κρίσιμη στιγμή» για την επίτευξη μιας συμφωνίας, τονίζοντας ότι ακόμη παραμένει «ανοικτό» ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα συνδυάζει τις προσπάθειες να ηττηθούν οι τζιχαντιστές και να υπάρξει πολιτική διευθέτηση, όπως είπε. Οι δύο κύκλοι εκ του σύνεγγυς ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν φέτος υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών δεν σηματοδότησαν την επίτευξη ουσιαστικής προόδου.

Την 7η Ιουλίου οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς, επιδιώκοντας να θέσουν υπό ολοκληρωτική πολιορκία τις συνοικίες που κατέχουν οι αντάρτες, ώστε να γίνει ευκολότερη η ανακατάληψή τους, κατάφεραν να αποκόψουν την λεγόμενη οδό του Καστέλο, τον τελευταίο άξονα ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι.

Αντιδρώντας, «οι αντάρτες εξαπέλυσαν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση σε τέσσερα μέτωπα εναντίον των φιλοκαθεστωτικών στο Χαλέπι, κυρίως στην παλιά πόλη», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αντάρτες εκτόξευσαν περίπου 300 ρουκέτες εναντίον των δυτικών τομέων του Χαλεπιού, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα αμάχους, ενώ ανατίναξαν μια υπόγεια στοά στην παλιά πόλη σκοτώνοντας 19 στρατιώτες, ανέφερε η ΜΚΟ. Δεκατρείς άμαχοι σκοτώθηκαν επίσης σε αεροπορικές επιδρομές του καθεστώτος εναντίον συνοικιών που κατέχουν οι αντάρτες σήμερα, οι περισσότεροι στη συνοικία Μπαμπ αλ Μάκαμ, κοντά στη γραμμή του μετώπου, σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο στρατιωτικών, ιατρικών και πολιτικών πηγών στη Συρία.

Αλλού στη Συρία, 17 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές, οι 14 από αυτούς στην κοινότητα Ταρμάμιν, στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει εάν οι επιδρομές έγιναν από τη συριακή ή τη ρωσική πολεμική αεροπορία.

Ένας δημοσιογράφος που συνεργαζόταν με το αλ Τζαζίρα σκοτώθηκε στην επιδρομή στην Ταρμάμιν, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ κατηγορώντας τη ρωσική πολεμική αεροπορία για τον θάνατό του.

Ο Ιμπραχίμ αλ Όμαρ, συνεργάτης του αλ Τζαζίρα, σκοτώθηκε σε «ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην Ταρμάμιν», μετέδωσε το δίκτυο.

Σχετικές ειδήσεις