ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Γαλλία: Αυτός είναι ο τρομοκράτης της Νίκαιας (photos+videos)

Επίθεση Γαλλία: Αυτός είναι ο τρομοκράτης της Νίκαιας (photos+videos)

Το όνομα και φωτογραφίες του μακελάρη της Νίκαιας δόθηκαν στη δημοσιότητα από ΜΜΕ της Γαλλίας, το μεσημέρι της Παρασκευής (15/07) -Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως 50 από τους τραυματίες της αιματηρής επίθεσης βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου - Στους 84 οι νεκροί, οι τραυματίες φτάνουν συνολικά τους 202.

Πρόκειται για τον 31χρονο Mohamed Lahouaiej Bouhlel, Γάλλο υπήκοο, με καταγωγή από την Τυνησία και κάτοικο της Νίκαιας, όπως επιβεβαίωσε και ο Γάλλος γενικός εισαγγελέας.

Ο δράστης, εργαζόταν ως οδηγός σε εταιρεία μεταφορών και ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών. Ο μακελάρης, είχε εξασφαλίσει 10ετη άδεια παραμονής στη Γαλλία από το 2009.

Μαρτυρίες από τον τόπο του μακελειού αναφέρουν ότι, ο δράστης φώναξε «Αλλάχ Ου Άκμπαρ» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος»), λίγο πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Ο Bouhlel, είχε καταδικαστεί μόλις μια φορά στο παρελθόν για... επιθετική οδήγηση.

Παράλληλα, το μεσημέρι της Παρασκευής (15/07) εκκενώθηκε το αεροδρόμιο της Νίκαιας καθώς οι Αρχές εντόπισαν «ύποπτη» βαλίτσα.

«Υπάρχουν περίπου 50 άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου. Μεταξύ των θυμάτων αυτών υπάρχουν Γάλλοι, υπάρχουν επίσης πολλοί ξένοι προερχόμενοι απ' όλες τις ηπείρους και υπάρχουν πολλά παιδιά, μικρά παιδιά», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους αφού επισκέφθηκε τραυματίες από την επίθεση σε νοσοκομείο της Νίκαιας.

Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε και η αναγνώριση των θυμάτων της επίθεσης.

Δείτε ΕΔΩ βίντεο από τη στιγμή που αστυνομικοί σκοτώνουν τον δράστη

nikaia23

Σοκάρει πάντως η πληροφορία ότι ο δράστης είχε περάσει από αστυνομικό έλεγχο, καθώς βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή του μακελειού με το φορτηγό (το οποίο είχε νοικιάσει πριν από δύο ημέρες από την περιοχή Saint-Laurent-du-Var) για περίπου δέκα ώρες πριν την επίθεση. Σε σχετική ερώτηση των αστυνομικών, είχε απαντήσει ότι μετέφερε παγωτά.

Δείτε εδώ το διαμέρισμα του μακελάρη της Νίκαιας

Δείτε βίντεο από το μακελειό:

Οι μαρτυρίες για τις κινήσεις του μακελάρη, όπως τις κατέθεσαν σε γαλλικά ΜΜΕ αυτόπτες μάρτυρες, είναι συγκλονιστικές.

«Μπόρεσα να δω καθαρά το πρόσωπό του. Είχε μούσια κι έδειχνε κεφάτος», ανέφερε ένας μάρτυρας ενώ ένας άλλος συμπλήρωσε: «Κάποιος από το πλήθος πήδηξε στο φορτηγό και προσπάθησε να το σταματήσει».

Ανατριχίλα προκαλούν τα λόγια ενός ακόμα μάρτυρα: «Σταμάτησε ακριβώς μπροστά μου, αφού είχε πατήσει πολλούς ανθρώπους. Προσπαθήσαμε να του μιλήσουμε να τον κάνουμε να σταματήσει. Ένα κορίτσι βρισκόταν κάτω από τις ρόδες του φορτηγού. Ο ίδιος φαινόταν νευρικός, ένας άλλος δίπλα μου τον τράβηξε έξω. Τότε άρχισε να πυροβολεί κατά της αστυνομίας και εκείνοι ανταπέδωσαν. «Τον σκότωσαν, το κεφάλι του κρεμόταν έξω από το παράθυρο».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη gallery του Newsomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΕΔΩΣΕ ΤΟ NEWSBOMB.GR

nikaia25

Σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο 31χρονος φέρεται να είχε συνεργό, ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης. Οι πληροφορίες πάντως αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από αστυνομικές πηγές.

Ο δήμαρχος της Νίκαιας Κριστιάν Εστροζί, μιλώντας στο RTL δήλωσε ότι «πρόκειται για μία επίθεση, που δεν την είχε σχεδιάσει μόνος του ο μακελάρης, αλλά είχε και συνεργούς. Yπάρχει μία αλυσίδα συνεργών», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας ότι οι αρχές μελετούν εξονυχιστικά το υλικό που έχει συγκεντρωθεί από τις συνολικά 1.200 κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στη Νίκαια. «Από τις κάμερες, θα μάθουμε πληροφορίες για το σχέδιο του μακελάρη», συμπλήρωσε.

Το πρωί της Παρασκευής έγινε έρευνα στο σπίτι του δράστη, το οποίο βρίσκεται στην ανατολική Νίκαια. Η επιχείρηση έγινε γύρω στις 09:30 (τοπική ώρα) από βαριά οπλισμένους αστυνομικούς της αντιτρομοκρατικής.

Η επίθεση του Γαλλοτυνήσιου στη Νίκαια είναι η πλέον πολύνεκρη στη Δύση, που έχει εκτελεστεί από έναν και μόνο δράστη. Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ κρατούσε ο Άντρες Μπρέιβικ, ο οποίος τον Ιούλιο του 2011 είχε σκορπίσει το θάνατο στη Νορβηγία, με 77 θύματα.

Το χρονικό της επίθεσης

Ήταν λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Πέμπτης και η Γαλλία γιόρταζε την εθνική γιορτή της 14ης Ιουλίου. Στη λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ της Νίκαιας στη νοτιοανατολική Γαλλίας μια περιοχή εξαιρετικά δημοφιλή στους τουρίστες αλλά και στους ντόπιους, χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί προκειμένου να παρακολουθήσουν επίδειξη βεγγαλικών.

AdTech Ad
nikaia26
Αυτή ακριβώς την περίσταση εκμεταλλεύτηκε ο 31χρονος προκειμένου να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορούσε.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης κι ενώ ο κόσμος σταδιακά απομακρυνόταν, εκείνος οδήγησε με ταχύτητα 70 χλμ/ώρα, ένα φορτηγό ψυγείο κατά πάνω του, για περίπου δύο χιλιόμετρα, κάνοντας ζιγκ ζαγκ και σκορπώντας το θάνατο.

Ο -μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής- απολογισμός των θυμάτων του, είναι 84 νεκροί, μεταξύ αυτών 10 παιδιά και 150 τραυματίες με 54 παιδιά να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Όταν σταμάτησε, κατέβηκε από το όχημα κι άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως προς το πλήθος, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Στο εσωτερικό του φορτηγού, οι αστυνομικοί βρήκαν ψεύτικα τουφέκια και μια χειροβομβίδα καθώς και στοιχεία ταυτότητας.

Το φορτηγό, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε ενοικιαστεί πριν από λίγες ημέρες, από γραφείο της Νίκαιας.

Σύμφωνα με το ελληνικό προξενείο στη Νίκαια και την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων και των τραυματιών.

Παράλληλα, έχουν ήδη αναγνωριστεί μεταξύ των νεκρών, Βρετανοί, Ισπανοί, Ελβετοί και Αμερικανοί πολίτες.

Δείτε ΕΔΩ τα πρώτα θύματα που ταυτοποιήθηκαν. Πρόκειται για πατέρα και γιο από το Τέξας των ΗΠΑ, που έκαναν διακοπές στη Νίκαια.

Απεγνωσμένα αναζητούν συγγενείς και φίλοι όσους βρίσκονταν στην Promenade des Anglais της Νίκαιας, κάνοντας χρήση του hashtag #RechercheNice στο Twitter. Κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούν επίσης τον όρο #PortesOuvertesNice έτσι ώστε να συνδράμους όσους επηρεάστηκαν από τη χθεσινή επίθεση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΛΕΙΟΥ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ


Σχετικές ειδήσεις