ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα Τουρκία - Ερντογάν: Προσπάθησαν να με σκοτώσουν - Θα το πληρώσουν ακριβά (vids)

Πραξικόπημα Τουρκία - Ερντογάν: Προσπάθησαν να με σκοτώσουν - Θα το πληρώσουν ακριβά (vids)

Εκκαθαρίσεις στο στράτευμα, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδα στρατιωτικών.

Ο Ερντογάν, αφού προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη, προχώρησε σε διάγγελμα προς τον τουρκικό λαό, στέλνοντας μήνυμα ενότητας. Υποσχέθηκε, όμως, ότι όσοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος θα τιμωρηθούν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «πραξικόπημα» και μίλησε για «έντονη κινητικότητα μιας μικρής μειοψηφίας στο στράτευμα». Υποστήριξε ότι επειδή επρόκειτο να γίνουν εκκαθαρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις τα στοιχεία αυτά προχώρησαν σε αυτή την κίνηση.

Ο Ερντογάν, σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο οι στρατιώτες να στρέφουν στο λαό τα όπλα και τα τανκς που ανήκουν στο λαό και το Έθνος.

Η σημερινή Τουρκία δεν είναι η παλιά Τουρκία πρόσθεσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στα προηγούμενα πραξικοπήματα στη χώρα.

Παράλληλα, «έδειξε» εκ νέου τον Φετουλάχ Γκιουλέν ως υπεύθυνο για τα γεγονότα, λέγοντας ότι «ορισμένοι στο στρατό λαμβάνουν εντολές από την Πενσυλβάνια», όπου διαμένει και εργάζεται ο ιεροκήρυκας, μαζί με ακολούθους του, από τον Μάρτιο του 1999.

Τα γεγονότα, όπως είπε, δείχνουν ότι η οργάνωση του Γκιουλέν είναι μία «ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Ερντογάν τόνισε ότι έχουν γίνει ήδη πολλές συλλήψεις στρατιωτικών και θα γίνουν και άλλες, υψηλότερα στην ιεραρχία.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ξενοδοχείο όπου παραθέριζε βομβαρδίστηκε μετά την αναχώρησή του από αυτό, ενώ επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί κανονικά στην Άγκυρα, τόνισε ότι εκατομμύρια πολιτών βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την απόπειρα πραξικοπήματος και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα μείνει «με το λαό του» και δεν πρόκειται να πάει πουθενά.

Μετά το διάγγελμά του, ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνθηκε και σε υποστηρικτές του, έξω από το αεροδρόμιο.

«Η κυβέρνηση δεν φεύγει. Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στους χιλιάδες συγκεντρωμένους.

Ο Ερντογάν απευθύνθηκε «σε εκείνους στην Πενσιλβάνια», όπως είπε, εννοώντας τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο νωρίτερα είχε υποδείξει ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος και τους υποστηρικτές του, κατηγορώντας τους ότι πρόδωσαν το Έθνος.

«Αρκετά. Αν έχετε το θάρρος, επιστρέψτε στην Τουρκία», είπε και κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στις πλατείες μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα.

«Η κυβέρνηση θα πετύχει. Από τις υψηλότερες έως τις χαμηλότερες βαθμίδες των αξιωματικών, οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να ξέρουν ότι δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη και έχει τον έλεγχο. Ο λαός εξέλεξε έναν Πρόεδρο και ο Πρόεδρος είναι εδώ», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι οι πραξικοπηματίες έβγαλαν τα τανκς αλλά «οι άνθρωποί μου» τα πήραν πίσω.

Την ίδια ώρα, το πλήθος, αρκετές χιλιάδες άτομα σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, φώναζαν ρυθμικά το όνομά του.

Διαβάστε επίσης: Πραξικόπημα Τουρκία: Η κίνηση - ματ του Ερντογάν – Έτσι «έπνιξε» το πραξικόπημα (vid)

Live Blog: Απέτυχε το πραξικόπημα – Νύχτα χάους στην Τουρκία

Σχετικές ειδήσεις