ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι μυστικές υπηρεσίες αποκρυπτογραφούσαν μηνύματα των πραξικοπηματιών από τον Μάιο του 2015

Τουρκία: Οι μυστικές υπηρεσίες αποκρυπτογραφούσαν μηνύματα των πραξικοπηματιών από τον Μάιο του 2015

Οι τουρκικές αρχές άρχισαν να παρακολουθούν έναν και πλέον χρόνο πριν από την εκδήλωση της απόπειρας πραξικοπήματος τις επικοινωνίες που αντάλλασσαν μέσω μιας υπηρεσίας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων οι υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί η Άγκυρα ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης την 15η Ιουλίου, αποκάλυψε σήμερα ένας Τούρκος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματούχο, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) άρχισαν να αποκρυπτογραφούν αυτά τα μηνύματα που αντάλλασαν τα πρόσωπα που παρακολουθούσαν μέσω της εφαρμογής ByLock από τον Μάιο του περασμένου έτους.

Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι αυτή ακριβώς η παρακολούθηση βοήθησε τις αρχές να γνωρίζουν τα ονόματα των 40.000 συμπαθούντων του ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, εκ των οποίων 600 υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί.

«Ένας μεγάλος αριθμός προσώπων αναγνωρίστηκε χάρη στο Bylock τα οποία είχαν άμεση εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος», υπογράμμισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποστηρικτές του Γκιουλέν συνήθιζαν να επικοινωνούν μέσω των συστημάτων ασφαλούς ανταλλαγής μηνυμάτων από το 2013 και άρχισαν να χρησιμοποιούν το ByLock το 2014.

«Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Bylock μας επέτρεψαν να σχεδιάσουμε ένα διάγραμμα του δικτύου τους, τουλάχιστον ένα μεγάλο τμήμα αυτού. Άλλαξαν μέσο επικοινωνίας όταν κατάλαβαν ότι το ByLock δεν ήταν πλέον ασφαλές», επισήμανε.

Ρoή Ειδήσεων